„Градските алпинисти“, които търсят „спокойствие“ в крайностите

Те може и да не са световноизвестни, но са известни на полицията на доста места по света.

Ако в града има много висока сграда, в някакъв момент на органите на реда може би ще им се наложи да се занимават с един от тях.

Той се казва се Джордж Кинг-Томпсън. На 24 години е и си пада по екстремни изпълнения. Сред любимите му е да се изкатери по висока сграда без никакво оборудване. И да изправи косите на всички наоколо.
Последната му проява бе преди няколко дни в Южна Корея. Там той се покатери по фасадата на 123-етажен небостъргач. Не можа да стигне до върха, а само до 72-рия етаж, където бе свален на платформа за чистене и прибран от полицията. Пред униформените Томпсън обяснил, че искал да скочи от покрива. Затова си носел парашут. Освен него нямал никакво друго оборудване.
Този младеж от Великобритания практикува и екстремния спорт BASE. Това е особен вид скокове с парашут – вместо от самолет се правят от високи сгради (Buildings), съоръжения като кули с антени (Antenae), мостове (Spans) и скали (Earth).
Томпсън е има инсомния от малък, както и дефицит на вниманието. „Никога не съм гледал на тези проблеми като на нещо негативно. Приемам ги като плюс“, казва той.
Арестът в Южна Корея далеч не е първата му проява. Още през 2019 г. той решава да изкачи една от емблематичните сгради в Лондон – „Лондон Бридж Тауър“ или просто The Shard. Пред Channel 4 той разказва, че мечтае за това от ученик.
Подхожда към задачата като към военна мисия. Изкачването на тази сграда се превръща във фикс идея. Томпсън обикаля зданието многократно и изучава как се охранява, откъде може да стигне до основната част и преценява колко време ще има преди охранителите да го настигнат. Облича се различно при посещенията си, за да не предизвика подозрение.
Чаканият ден идва и той успява да стигне до частта от сградата, към която се стреми – външна метална конструкция, която прилича на стълба.
Тръгва нагоре, но малко по-късно усеща, че се е уморил и може да се случи нещо фатално. Все пак успява да изпълни целта си и стига до панорамния етаж, където обикновено се водят туристите. Там сам се прибира и чака да бъде арестуван, но това така и не се случва. Или поне не веднага. По-късно обаче е осъден.
Лондонският небостъргач е само първата стъпка. В днешно време Томпсън се катери и скача от сгради, стълбове, кранове. Но полицията вече не е толкова благосклонна към лудешките му изпълнения.
Видеата му в социалните мрежи събират гледания, а самият той признава, че започва да става известен, търсят го спонсори и вероятно изкарва пари от цялата работа. Но всичко започва не с идеята за печалба. Младежът и родителите му твърдят, че това е просто неговият начин да каже на всички по света да следват мечтите си.
„Когато правиш нещо подобно, животът ти е буквално на косъм. И всичко в теб избухва – ендорфинът, допаминът, серотонинът. Организмът влиза в режим на оцеляване. Не можеш да мислиш за нищо друго. А в този момент, когато се катеря, аз се чувствам най-спокоен“, казва Томпсън, който май няма намерение да спира с екстремните изпълнения.
През 2021 г. той изкачва една от най-високите сгради в Барселона – хотел Мелиа Скай. Отнема му около 45 минути да се изкачи по фасадата. След това е арестуван. Качва се и на друго емблематично здание в Барселона – Торе Агбар.
Джордж Кинг-Томпсън не е единственият представител на т.нар. градско катерене. Ален Робер, известен и като „Френският Спайдърмен“, също е изкачил множество сгради без никакво оборудване. Но Робер е сред по-популярните лица в „екстремния бранш“, които не се сблъскват толкова често със силите на реда.

Често арестуван друг катерач е Адам Локууд, по-известен като Nuisance. Неспазването на всякакви правила, както и липсата на инстинкт за самосъхранение е характерно и за него. Той също казва, че има проблем с концентрацията и съответно с училището. Най-много се дразни, когато някой му каже, че не може да направи нещо.
„Когато бях на 15 години, спрях да ходя на училище. Играех видеоигри по цяло денонощие. Докато един ден просто не реших да изляза навън“, разказва той.
Навън открива стар, изоставен комин. Изкачва се по вътрешната стълба до върха му и се влюбва в гледката на заобикалящия го Манчестър. После нещата ексалират. Локууд започва да се катери по изоставени конструкции на лунапаркове, кранове и други. Гонят го частни охранители и полицаи, арестуват го. Но и той няма намерение да спира.

В края на миналата година изкачва небостъргача Shard в Лондон, където се е катерил и Томпсън. Полицията го чака, а той им казва, че няма да слезе преди да си направи селфи. Качвал се и на една от най-високите сгради в Дубай. Често се катери бос, както в Барселона. И без никакво оборудване.

Локууд и Томпсън са само двама от многото катерачи, готови да стигнат до крайности. Без притеснения и без особен страх. Докато на онези, стоящи на земята, им прилошава само като ги гледат.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *