„Евростат“: Храните в Румъния и Полша са по-евтини от България

Цените на храните в Румъния и Полша са по-евтини в България, става ясно от сравнителен анализ на „Евростат“ за нивата на потребителските цени през 2022 г., разпространен от НСИ. У нас през 2022 г. цените на потребителските стоки от групата „Храни и безалкохолни напитки“ са били 86,7 % от средното ниво в ЕС. В Румъния обаче са отчетени 71,8% от средните цени на хранителните продукти в ЕС, с което северната ни съседка е била страната с най-евтини храни в ЕС през миналата година. В Полша цените на храните са били 73,4% от средното за ЕС, което също е по-ниско от отчетените нива у нас.

В същото време България е най-евтината страна за алкохолни напитки и тютюн, облекло и обувки,  показват данните на Евростат. През 2022 г. равнищата на цени за крайните потребителски разходи на домакинствата се различават значително в 27-те държави – членки на ЕС. Най-високи цени на потребитеските стоки са отчетени в Ирландия (146% от средното за ЕС), Дания (145%) и Люксембург (137%). Най-ниски са ценовите равнища в Румъния (58%), България (59%) и Полша (62%).

В групата „Облекла“ най-ниски нива на цените са регистрирани в България (80% от средното за ЕС), Унгария (83%) и Румъния (84%). Най-високи нива на цените са регистрирани в Дания (134%), Швеция (117%) и Чехия (115%). България е най-евтината страна-членка на ЕС по отношение и на транспортните услуги. Телекомуникационните услуги у нас обаче са по-скъпи от тези в Румъния.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *