Качествено обновяване на сгради може да свие енергийното потребление с над 60%

При качествено обновяване на сградите, потреблението на енергия може да намалее с над 60%. Развитие получават инициативи, свързани с енергийната ефективност, чрез които се увеличава информираността на обществото, и това са енергийните офиси. Това съобщи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мария Манолова от Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и автор в платформата „Климатека“.

 

По думите ѝ, когато тези офиси за консултация са инициирани от общинската администрация хората имат по-голямо доверие, че ще получат сигурна информация, защото общините са координатори на програмата за енергийна ефективност.

„Енергийните офиси са доста разпространени в Западна Европа и САЩ. Те се срещат и под името „Обслужване на едно гише“ – което се препоръчва и от директивата за енергийните характеристики сградите. Целта на този офис е хората да получават компетентна информация как да подготвят документите си, свързани с дейности с енергийната ефективност. Тези офиси са много полезни за управителите на етажна собственост – те спестяват време като имат на едно място всичко необходимо“, коментира Манолова и посочи, че в България има три активни офиса – в Бургас, Габрово и София.

Според нея нагласата на българското общество спрямо енергийната ефективност се подобрява, тъй като тя се възприема по-сериозно и хората са отворени към идеята за обновяване на домовете си като виждат ползите от тези действия.

„Най-мащабната програма, която беше свързана с енергийната ефективност, беше обновяване на многофамилни сгради и стартира още през 2015 г., но съмненията до колко тази система ще проработи, беше спънка в проекта. Постепенно хората видяха, че много обновени сгради изглеждат по-добре и интересът започна да се увеличава бързо“, посочи Мария Манолова. Тя припомни, че от декември 2022 г. започна новата програма за обновяване на фамилните сгради.

„Финансирането по програмата е на 100%, което също носи допълнителен интерес, отбеляза тя и уточни, че при грантове ресурсът е ограничен и достига до по-малко хора. По думите ѝ, когато самоучастието е по-високо, какъвто е вторият етап от програмата, подкрепата достига до много повече хора.

Според нея достъпът на малките населени места до проектите за енергийна ефективност зависи от местната власт и как тя организира вътрешната си работа. „Имаме примери за много малки общини, които са изключително активни, но имаме и примери за големи общини, които не са чак толкова активни. Като пример за малка община мога да дам община Смядово, където има 12 многофамилни сгради, от които на първия етап бяха обновени шест”, разкри Манолова.

Каква информация дават на гражданите шестте регионални офиса към Агенцията за устойчиво енергийно развитие? Как се включват финансовите институции във финансирането на проекти за енергийна ефективност? Каква информация може да се получи от платформата ИСУН? Кои са световните примери, от които можем да черпим опит? Къде е мястото на България на енергийно-ефективната карта на Европа? Каква е ролята на държавата за климатичните цели?

Целия разговор можете да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

 

Източник