Енергийните напитки удължават живота?

Научната общност търси методи за спиране на човешкото стареене от векове и до момента успехът ѝ не е особено голям. Но може би учените са открили потенциален начин, съобщава Interesting Engeneering и добавя:
“Тауринът, който се съдържа в енергийните напитки и добавки, може да е от съществено значение за удължаване на живота. Това откритие е потвърдено само при животински модели, но експертите смятат, че си заслужава да се изследва при хора”.
Тауринът е естествена аминокиселина, нивото на която намалява с възрастта при различните видове, включително и при хората. Този микроелемент е в изобилие в мозъка, очите, сърцето и мускулите.
Тестове върху животни  
Екипът проследява нивата на таурин, като изследва кръвни молекули на различни животни (възрастни и млади). Според изследователите нивата на таурин при по-възрастните животни са били много по-ниски – приблизително 80%, в сравнение с младите. След това изследователите се фокусират върху ролята на тази аминокиселина в процеса на стареене, като провеждат серия от изследвания върху животни, включително червеи, мишки и примати.

Екипът на Колумбийския университет в Ню Йорк провежда опитите си върху 14-месечни мишки, което е приблизително еквивалентно на 45 години човешка възраст. На някои от тях са давани дневни дози таурин, а други са поставени в т.нар. плацебо група.

Резултатите разкриват, че при женските мишки на средна възраст, получавали дневните си дози, се наблюдава 12-процентно увеличение на продължителността на живота в сравнение с тези, които не са получавали таурин.
Мъжките мишки са живели с около 10% по-дълго от женските, но като цяло всички екземпляри, които получават таурин, са в по-добро здраве и изглеждат по-млади от останалите. Освен това приемът на таурин е намалил увреждането на ДНК при старите животни.
На молекулярно ниво наличието на таурин вероятно помага за забавяне на процеса на стареене, като предотвратява скъсяването на теломерите (съединения, които управляват начина на стареене на клетките ни), посочват учените.
Необходими са тестове върху хора  
Подобни експерименти са проведени и върху червеи и маймуни резус. При червеите, захранвани с таурин, се наблюдава увеличение на продължителността на живота с 10-23%, а при 15-годишните маймуни, захранвани по този начин в продължение на шест месеца – ползи за телесното тегло, костите, нивата на кръвната захар и имунната система.

Въпреки че все още не са проведени изпитания на таурин върху хора, изследователите са направили предварително проучване на нивата на аминокиселината в кръвта на 12 000 души. Те откриват, че хората с по-високи нива на таурин в кръвта са с по-добро здравословно състояние.

Ако изводите от това проучване върху продължителността на живота на мишките се екстраполират върху хората, тауринът може да увеличи продължителността на живота на възрастен човек с около седем до осем години. Дали обаче той е „еликсир на живота“ за човешкия вид, може да се установи само след щателни клинични изследвания. Затова и екипът на Колумбийския университет съветва хората все още да не разчитат прекомерно на тауринови добавки и лекарства, ако целта им е да удължат живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *