Ердоган предлага международна комисия да разследва взрива на яз. Каховка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да инициира създаването на международна комисия, която да разследва взривената язовирна стена на Каховка и разрушената водна електроцентрала, съобщават от офиса на турския президент.

Ердоган е провел последователни телефонни разговори с Володимир Зеленски и Владимир Путин по темата и е обсъдил още и проблемите около зърнената сделка. Предложението му е в комисията да участват експерти от Русия, Украйна, ООН и международната общност, като Турция има готовност да участва в разследването.

И Русия, и Украйна си разменят обвинения за разрушаването на яз. Каховка. Руската страна твърди, че стената на язовира и ВЕЦ „Каховка“ са разрушени с ракетен удар от HIMARS. Украинската версия е, че това физически е невъзможно. Съоръженията са били минирани и взривени от дистанция, заявяват от Киев.

„Разговаряхме за хуманитарните и екологични измерения от руския терористичен акт на ВЕЦ „Каховка“, включително и рисковете за Запорожката АЕЦ. Предадох списък от нещата, които са ни необходими спешно, за да елиминираме бедствието“, коментира по повод проведения разговор с Ердоган украинският държавен глава. Зеленски отбеляза още, че съдействието на Турция е от значение и за връщането на депортирани украински граждани, особено кримски татари, както и за продължаване на зърнената сделка.

„Властта в Киев, заедно с техните западни ръководители, работят за ескалиране на бойните действия, организират диверсии на руска територия. Нагледен пример за това е варварската акция по разрушението на ВЕЦ „Каховка“ в Херсонска област, която доведе до мащабна екологична и хуманитарна катастрофа“, е отбелязал от своя страна Владимир Путин пред Ердоган, според съобщението на Кремъл.

Прави впечатление, че и Москва, и Киев не коментират идеята на Ердоган за създаване на комисия, която да разследва случая. Във вторник (6 юни) по искане на Украйна беше свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, където бяха изслушани позициите на страните.

По отношение на споразумението, което позволява на Украйна да изнася селскостопанска продукция от три от черноморските си пристанища, Русия настоява отново да заработи тръбопровод, пренасящ амоняк от Толиати до Одеса. Преди два дни обаче взривове разрушиха тръбата около Купянск, където се водят активни бойни действия. Отново и двете страни се обвиняват за инцидента, при който има разхерметизиране на съоръжението и изтичане на амоняк.

Украйна настоява за разширяване на споразумението – включване на още пристанища и стоки.

Създаването на безопасните коридори в Черно море е едно от малкото споразумения, които постигнаха Русия и Украйна в месеците, през които се води война. То беше подписано в Истанбул през миналия юли, а гаранти за изпълнението му са Турция и ООН. Документът предвижда корабите, които влизат и излизат от украинските пристанища да бъдат проверявани от съвместни екипи, за да не бъдат използвани коридорите за доставки на оръжие за Украйна.

Явно Ердоган се опитва да пренесе тази формула и по отношение на разследването за „Каховка“.

Междувременно пикът на наводненията заради разрушената язовирна стена се очаква днес (7 юни). Украинските власти обвиняват Русия, че не извършва евакуация на живеещите на левия бряг на Днепър, който е по-нисък и по-сериозно засегнат от приливната вълна от контролирания от Украйна десен бряг. Володимир Зеленски посочи, че ще алармира международни институции за ситуацията в редица населени места, сред които и Олешка, което е вече изцяло под вода.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *