Замъкът в морето. Мон Сен Мишел става на 1000 години

Първото усещане, още преди да тръгнете по улиците нагоре, е, че ви предстои да видите нещо забележително и много по-различно от всичко досега.
Ако не знаете нищо за Мон Сен Мишел, ще се запитате дали не е огромен пясъчен замък в морето?
Много бързо установявате, че това е място, наситено с много история. Защото Мон Сен Мишел не е типичният райски остров с изумрудено море и бели плажове. Това е крепост, средновековно градче, вдигнато изцяло от човешките ръце.
Веднага след входа – портата Баволе, построена през 1590 г., усещате как историята ви нашепва от всеки сложен върху гранитните скали камък. Кожата ви леко настръхва от ненадейно появилата се мистика, която ви обзема неусетно, и разбирате, че искате да разгадаете всички тайни на това невероятно място.
Вероятно с такова усещане са пристъпвали из Мон Сен Мишел много туристи.
Магията на това място е видна дори само от снимка. Какво остава за на живо.
Unsplash
Оттам са минали милиони хора и броят им продължава да расте. Мон Сен Мишел е вдъхновение.
Според някои интернет конспирации крепостта от „Властелинът на пръстените“ Минас Тирит е създадена на база на френския островен град.
Тази година се навършват 1000 години от началото на строежа на Мон Сен Мишел, пише CNN.
Основният камък е положен 1023 г., а след това селището се развива постепенно. Макар че е по същество е крепост, строителството на Мон Сен Мишел започва като абатство. Това е и основната сграда на върха на острова. През вековете тя е посрещала монаси, крале и дори затворници. В един момент от историята си островът е използван именно като затвор.
Днес, десет века след началото на строежа, Мон Сен Мишел е втората по популярност туристическа дестинация във Франция след Париж.
Годишно през острова минават по около 3 млн. души. Наскоро президентът Еманюел Макрон го нарече „емблема на френския абсолютизъм“ и добави: „Това абатство е символ на това, което сме ние – нация от строители“. Рожденият ден ще бъде отбелязан с редица събития. Те започват на 23 юни със светлинно шоу.
Освен, че се слави със своята архитектура, Мон Сен Мишел е известен и заради природата. Днес достъпът до мястото е лесен, но в миналото са се носели легенди за силата на прилива. Всъщност, когато дойде той, абатството се оказва заобиколено от вода. Когато се оттегли – от плаващи пясъци. Казват, че в миналото водата е идвала със скоростта на галопиращ кон и всичко е било потапяно изключително бързо.
Абатството и прилещажото село са обявени за обект от световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г. Всъщност като религиозно място Мон Сен Мишел съществува дори повече от 1000 години. Има данни, че там е изградено светилище на името на Архангел Михаил още през VIII век. То запазва функциите си в продължение на столетия преди да започне строителството на днешната катедрала преди 1000 години.
През Стогодишната война Сен Мишел е крепост. Устоява на британска обсада цели три десетилетия. По време на Френската революция е превърнат в затвор и го наричат „Бастилията на моретата“.
Популярността му като туристическа атракция започва да се трупа преди Първата световна война. А днес е световна.
И това понякога се превръща в проблем, защото води и до пренаселеност. Само за един уикенд през миналия месец там е имало около 33 хил. души. По принцип такива тълпи са характерни за активния турстически сезон през август. Естествено, от това страдат самите туристи, защото трябва да разглеждат в условията на блъсканица.
Местните хора също не са съвсем доволни. Не че туристите не оставят пари, но в Мон Сен Мишел има една улица с магазинчета и заведения. И когато там се натъпчат 5 хиляди души, за местния бизнес е абсолютно невъзможно да отговори на търсенето.
Затова туристите се призовават да разглеждат и околностите, където също има какво да се види. Но дори да се приеме, че част от тях го направят, абатството пак ще си остане най-желаният обект за разходка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *