Започва ремонтът на астрономическата обсерватория в Борисовата градина

След дълго отлагане започна ремонтът на най-старата обсерватория у нас – тази в Борисовата градина. Десетилетия наред в нея се изчислява точното време за цялата страна.

„Екипът на катедрата се опитва в продължение на 5-6 години да се случи този ремонт. Тази година би трябвало изцяло да бъдат ремонтирани и реставрирани двете най-големи сгради на Обсерваторията – големият купол с най-стария телескоп и сградата с часовника“, поясни доц. д-р Евгени Овчаров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Изграждането на обсерваторията започва през далечната 1892г,  на ливада в покрайнините на София, далеч от градските светлини. 131 години по-късно сградата вече попада в един от централните градски паркове – Борисовата градина.

Първите две сгради са готови през 1897 г. – това са Големият купол на обсерваторията и Сградата с часовника. Другите сгради са така нареченият Меридианен кръг, сграда, в която се е помещавал специален уред – меридианен кръг или зенитен телескоп, с който са сверявани прецизни часовници и от обсерваторията е подавано точното време за цяла България. Службата за точно време е била в обсерваторията около половин век

„Малкият купол на обсерваторията е построен заедно с Меридианния кръг през 20-те години на миналия век. Петата сграда е построена 1939-1940 г., това е административната сграда, най-голямата, която е най-използваемата през последните години. В нея има голяма аудитория, която използваме за обучения, лекции, семинари, публични събития“, каза ръководителя на катедра Астрономия във Физическия факултет на СУ.

Астрономическата обсерватория на СУ е паметник на културата от 1976 г., а сградите в комплекса са общо пет. Тя е една от първите обсерватории на Балканите.

Очаква се ремонтът да приключи до следващото лято.

 

Източник