За 40 дни регистрираните от НАП като хазартно уязвими се увеличават с 60%

Само за около месец и половина регистърът на хазартно уязвимите лица, поддържан от Националната агенция за приходите се увеличава с почти 60%– от около 7200 души в края на април до над 11 500 души сега, става ясно от данните на НАП.

Припомняме, че агенцията възстанови поддържането на регистъра на 12 декември 2022 г. В списъка влизат хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Регистърът не е публичен, достъп до него имат ограничен брой служители на НАП.

За да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електронна услуга в сайта.

А за да улесни бизнеса, НАП даде възможност за извършване на справка чрез директен достъп до регистъра, след като в края на май в е-портала заработи нова е-услуга. Чрез нея хазартните оператори могат да обменят информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това става възможно чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система-система“ между софтуерите на бизнеса и НАП.  От приходната агенция напомнят, че всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри, и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде искане за вписване в регистъра. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: [email protected], като в този случай трябва да е подписан с КЕП. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *