Изкупуват черешите по 80 ст. за килограм

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал от дъждовете и ниската изкупна цена от 80 ст. за килограм, казаха земеделски производители. Изкупуването, което започна от понеделник, е предимно за италиански фирми, информира БНР.

Ситуацията с брането и изкупуването на черешите в Кюстендилския регион е неблагоприятна. Плодовете се влошават от дъждовете, берачите са малко и искат висока надница – над 50 стотинки за килограм. Същевременно изкупната цена е едва 80 стотинки за килограм. Собственици на черешови градини заплашват, че няма да ги берат.

„50-60 стотинки за берачите и при 30% има напуквания. Предполагам, че до три-четири дни, като ги опъне жегата, ще има още напуквания.  Не виждам кой ще влезе да бере. Италианците ги изкупували. Те тука всички са италианци. Като дойде черешово време, всичките са италианци. Всичко отива при двама-трима човека. Аз от 40 години се занимавам със земеделие, на повече от един от близо 20 човека никога не сме продавали и килограм череши. Били са до 1,50 на килограм, но в редки случаи“, разказа земеделският производител Валери Йовев.

Преди началото на черешобера производителите са надяваха на изкупна цена над 1 лев за килограм, даже казваха, че трябва да е над 1,50 лв. за кг., за да остане някаква печалба и за производителя.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *