Изненада! Ето къде иска да работи Гешев

Ново развитие около драмата с отстраняването на Иван Гешев.

Вече бившият главен прокурор е подал заявление да бъде назначен на работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Това събощи в “Още от деня” по БНТ Калина Чапкънова, член на ВСС от прокурорската колегия. Тя коментира, че принципно е възможно това да бъде отказано на Гешев. Чапкънова даде пример, че е имало отказ за назначаване на магистрат на основание на становище на Етичната комисия към съвета.

Тя допълни, че може да има и формални пречки да се разгледа искането на главния прокурор.

Калина Чапкънова коментира също, че не би нарекла Борислав Сарафов най-подходящия да поеме задълженията на главен прокурор. Тя обясни, че ВСС е подходил на принципа на старшинството. По този формален признак Сарафов е най-старши сред останалите заместници на Гешев, защото заема поста най-дълго.

Представителката на прокурорската колегия каза също, че по закон ВСС трябва да започне в 7-дневен срок процедура за назначаване на нов главен прокурор след издаването на президентския указ. По нейна оценка, изборът на нов титулярен главен прокурор може да отнеме 4-5 месеца.

Чапкънова е един от прокурорите, внесли искането за освобождаване на Иван Гешев. Тя беше категорична, че върху нея лично не е оказван никакъв политически натиск за това действие. Не съм получавала обаждания от нито един политик, заяви тя.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *