Как да инвестирате парите си безопасно

„#Инвестирай безопасно“ е кампания на Комисията за финансов надзор, която продължава да надгражда вече предприетите до сега мерки от предупреждения за измамни схеми от нелицензирани инвестиционни посредници, като прави стъпка напред и чрез онлайн пространството да даде основни насоки как потребителите да различават законните от недобросъвестните посредници.

„Най-честата инвестиционна измама е „Схемата на Понци“, която в крайна сметка, в един момент се стига до там, че набраните средства в схемата са много по-малко, от това което се дължи на тези лица и неминуемо, чисто математически, няма как да стигнат парите, за да бъде изплатена доходността и парите на всички хора, които са инвестирали в нея.“.

Това обясни д-р Неда Мужо, началник – отдел „Надзор на публични дружества, емитенти на ценни книжа и ДСИЦ“, по БНТ 2.

Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и протокол“ обърна внимание на правилните стъпки, през които следва да преминем, за да инвестираме безопасно и как КФН спомага тази дейност.„Комисията за финансов надзор е надзорен орган, който регулира три от пазарите в небанковия финансов сектор, а именно застрахователния, инвестиционния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. КФН освен регулатор е и балансьор. Комисията създава благоприятна среда, така че всеки един от секторите да може да се развива, а и в същото време съблюдава за стабилността на всеки един от тези пазари, с цел потребителите да бъдат защитени.“, каза Костова.

Тя представи и мобилното приложение на КФН – “FSC Mobile”, което предоставя възможността на потребителите да проверят дали едно дружество има издаден лиценз от КФН –  чрез въвеждане на ЕИК или наименование.
 

istock
istock

 

Повече за Кампанията #Инвестирайбезопасно:

https://lnkd.in/eAH__WiC

https://lnkd.in/djna5cCq (английска версия)

https://lnkd.in/de5qys87

Мобилното приложение  може да бъде изтеглено напълно безплатно:

За IoS – https://apps.apple.com/bg/app/fsc-mobile/id1639117002

За Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.scalefocus.fsc

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *