Как се променят условията за плащане на втора пенсия

Съгласно изменение в Закона за бюджета на ДОО от 25.12.2021 г. минималният размер за осигурителен стаж и възраст нарасна от 300 лв. на 370 лв., а от 07.2022 г. – на 467 лева, колкото е и през тази.

С тези промени се променят и условията, при които се отпускат видовете пенсионни плащания при пенсиониране от универсален пенсионен фонд, обвързани по закон с минималния размер на пенсията от ДОО, обясняват от  Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

При пенсиониране от УПФ, клиентите имат право на:

Еднократно изплащане на средствата, ако по осигурителната им партида има натрупвания в размер до 1 401 лв. По закон този вид плащане е за хора с натрупвания по-малки от трикратния минимален месечен размер на държавната пенсия за осигурителен стаж и възраст. При нов минимален размер на пенсията от ДОО – 370 лв., това означава натрупвания в УПФ до 1 110 лв., и 467 лв. до 1401 лв. ).* Разсрочено изплащане на средствата, ако натрупванията в партидата са между 1 110 лв. и около 11 000 лв.  Този вид плащане се отпуска, в случай че средствата в УПФ не са достатъчни за отпускане на пожизнена пенсия, но надхвърлят трикратния минимален месечен размер на държавната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Променят се още минималният и максималният размер на разсроченото плащане: минималното месечно плащане – 70,05 лв., а максималното – на 467 лв.

* Допълнителна пожизнена пенсия за старост, ако разполагат с натрупани средства в партидата над 11 000 лв. В този случай клиентите получават месечен размер на пенсията поне 70,05 лв., което е 15 % от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Осигурените лица в  с натрупвания по осигурителната партида над 11 000 лв. могат да се възползват от този вид пенсионно плащане (70,05 лв. е и сумата на минималното месечно плащане при допълнителната пожизнена пенсия за старост.)

 

istock
istock

 

Ако ви предстои да се пенсионирате от УПФ, можете да се свържете с конкретното пенсионно дружество, за да се изчисли прогнозния размер на разсроченото плащане или на допълнителната пожизнена пенсия за старост, която ще получи осигуреното лице, съветват от асоциацията.

От 1 юли с новата актуализация на пенсиите по швейцарското правило и повишаването на минималната пенсия, ще има нова промяна по сумите, които хората, осигурявали се в УПФ трябва да имат, за да получат пожизнена пенсия и разсрочено плащане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *