„Калас и Онасис“ със световна премиера във Варна

Сопраното Ева Перчемлиева и баритенорът Мариос Андреу, роден в Кипър, се превъплъщават във великата любовна двойка Мария Калас и Аристотел Онасис в операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ от Христос Папагеоргиу, продукция на Държавна опера Варна. Творбата, посветена на 100 години от рождението на знаменитата оперна дива Мария Калас, ще има световна премиера на 21 юни от 21 ч. на фестивала „Опера в Летния театър – Варна 2023“.

Режисьор е Петко Бонев, диригент-постановчик – Страцимир Павлов, сценография и костюми – Ася Стоименова, хореография – Анна Пампулова, 3D mapping – Лора Руневска, elektrick.Me, художествено осветление – Даниел Йовков, превод – Лилия Бонева, диригентка на хора – Надежда Маккюн.

„Още в началото ме грабна самата идея, че е написана съвременна творба за Мария Калас, която всички сопрани по света обожават. Малко е да кажа, че за мен е чест да бъда първата Мария Калас в световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“, това е повече от чест. Когато започнах да се подготвям за прослушването, се задълбочих в нейната биография и бях разтърсена от трагичната й съдба. Хората я познават предимно като певица, най-великата певица на всички времена, но знаят малко за нея като човек. Посветила се на операта, тя достига неземни висоти в изкуството, но пропуска личното си щастие“, споделя Ева Перчемлиева в интервю на Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна.

А Мариос Андреу казва за своя герой: „Онасис наистина е бил доминантен, целеустремен, решителен. Човек на действието, той сам определя правилата, не се съобразява с нищо и никого, никому не дава обяснение, винаги взима и получава това, което иска – от любовта до убийството. Той стига докрай във всяко свое начинание и на мен ми беше трудно да пресъздам точно тази негова същност. Да настроя съзнанието и чувствителността си така, че докато изпълнявам ролята, да не се отклонявам нито за миг от основното в характера му. А срещата с Мария за него е била като магия, той няма какво да вземе от нея, той просто силно се влюбва.“

Варненската опера ще се включи за пореден път в юнския Празник на музиката, организиран от Алианс Франсез Варна и Френския културен инститит в България, с финансовата подкрепа на Община Варна. Една от четирите специални сцени на 21 юни от 17 ч. във Варна ще бъде красивият необароков балкон на Варненския театър на пл. „Независимост“, от който четирима водещи солисти на ДО Варна ще поднесат своя празничен музикален комплимент. Тенорът Арсений Арсов ще изпее любимите си песни от репертоара на Едит Пиаф „Живот в розово“ и „За нищо не съжалявам“. След като представи Ария на Маргарита от „Фауст“ на Гуно, сопраното Жана Костова и мецосопраното Михаела Берова ще изненадат публиката с очарователния „Котешки дует“ на Джоакино Росини. Михаела Берова ще изпълни също „Испанката“ от Винченцо ди Киара, а басът Гео Чобанов ще поднесе „Насладите на любовта“ от Жан-Пол Мартини. Акомпанира украинската пианистка Руслана Шевельова, която вече е част от състава на Варненската опера.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *