Китай започва тестове на първата в света АЕЦ, работеща с торий

Според китайските учени торият има много предимства пред урана – той е по-безопасен, по-стабилен, по-екологичен и по-ефективен.

 

Китайският ядрен регулатор е дал разрешение да започнат тестове на първата в света атомна електроцентрала, която ще работи с радиоактивния елемент торий.

„Апликацията на експерименталния реактор, работещ с торий и разтопена сол, бе разгледана и регулатора реши, че покрива всички изисквания за безопасност. На реакторът бе дадено разрешително за работа с мощност 2 MW” написаха в изявление от Националната администрация по ядрена сигурност на Китай.

Реакторът ще използва изотопа торий-232.

Първата ториева централа вече е изградена в провинцията Гансу в град Увей, на ръба на пустинята Гоби. Нейното строителство започна през 2018г. и трябваше да е готова през 2024г. Проектът обаче бе категоризиран като приоритетен и централата бе завършена още през миналата година и от тогава чака разрешителното за работа.

Основната характеристика на ториевите реактори е, че не се нуждаят от вода за охлаждане. Охлаждащата течност – разтопена сол – е едновременно средство за транспортиране на горивото до активната зона на реактора и за отстраняване на отработеното гориво от активната зона. Водата се използва само във втория кръг и не влиза в контакт с радиоактивния материал.

Ако експерименталният реактор премине всички тестове успешно, то се очаква до 2030г. Китай да построй централи с торий с обща мощност от 400 MW. Причина за това е, че някои според изчисления страната разполага с достатъчно запаси от торий, за да снабдява целия Китай с електричество и топлина в продължение на 20 000 години.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *