Корнелия Нинова: ПП-ДБ предадоха избирателите си и спасиха имунитета на Борисов

„Бюджетът на Асен Василев е антисоциален, защото замразява доходите при условия на повишаващи се цени на вода, ток, газ. Това означава повече бедност и неравенства.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV.

 

В предаването „Тази сутрин” тя обяви, че социалистите ще направят предложения по бюджета, едно от които е минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли и да стане 50% от средната. Към момента това е 900 лв. „Този механизъм е наша победа от миналото Народно събрание, 43 пъти го внасяхме, докато не се приеме”, припомни Нинова.

 

Лидерът на БСП посочи 3 проблема в бюджета: „Първият е, че Асен Василев предвижда приходи, които най-вероятно няма да дойдат. Това означава, че трябва да се режат разходи за болници, за училища и за каквото друго решат.”

 

Корнелия Нинова обясни, че вероятно парите по Плана за възстановяване и устойчивост няма да дойдат тази годиниа, тъй като Народното събрание не е приело 10 от 13-те закона, които са необходими, за да получим тези средства. Тя обърна внимание, че има и спор за парите от БЕХ – около милиард – тоест 2 милиарда са под въпрос, но са разчетени като приходи.

 

Според нея вторият проблем е фиксацията в 3% дефицит, за да влезем сега и веднага в Еврозоната, което означава допълнително рязане на разходи, и третият е замразяването на доходите, бедността и неравенствата.

 

„Ние предлагаме решение на тези три проблема и ще внесем алтернативен бюджет, който правим вече няколко години”, подчерта Нинова.

 

Какво предлага БСП:

 

1.    Спешно приемане на десетте закона, за да дойдат парите по ПВУ за модернизация на България.

 

2.    Дефицитът, вместо 3%, да бъде 4%, което означава 1,6 милиарда лв. повече приходи на годишна база.

 

„Тук е големият спор, заради влизането в Еврозоната сега и веднага. Планът на Асен Василев предвижда този дефицит и стягане на коланите, но не решава проблема с инфлацията – неговата инфлация е повече от 6% – т.е. няма да изпълним този критерий за Еврозоната”, коментира Нинова, като подчерта, че 11 държави в ЕС са с дефицит над 3%, сред които Франция, Германия, Испания, Италия, Гърция, а дълговете им са над 100% от БВП,  докато на България е  24%.

 

3.    Допълнителният приход от 1,6 милиарда да бъде разпределен справедливо: майчинството за втората година да бъде равно на минималната заплата, безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, увеличение на детските надбавки и еднократната помощ за раждане на дете; за работещите – минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли; за пенсионерите –  увеличаване на вдовишките надбавки и преизчисляването на коефициента за стаж.

 

Корнелия Нинова посочи, че винаги, когато става дума за социални разходи и разходи с грижа за хората, започват обвиненията в популизъм.

 

„Когато бяхме в управлението в кабинета „Петков”, благодарение на БСП, 20 милиарда достигнаха до всеки българин – от бебето до пенсионера. И при това не фалирахме държавата, а приключихме с 3% дефицит. Т.е. лявата и социална БСП прави социални разходи, но не рискува финансовата стабилност на държавата”, припомни лидерът на БСП.

 

Нинова обърна внимание, че когато социалистите са в управлението, има социална политика, а когато не са – Асен Василев замразява доходите.

 

„Аз ще имам въпроси към него в парламента. Защото тези неща, които сега предлагаме, ги бяхме заложи в програмата на онова управление. Защо сега Асен Василев не ги изпълнява”, добави тя.

 

По думите ѝ за конституционна реформа само се говори, но само ДПС са предложи проект за Конституция. „Ние не сме виждали проектите на „Демократична България“, „Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Само ходят от стая в стая и разнасят хвърчащи листове, искат гласове, но не казват за какво. Така Конституция не се прави. Тя се прави от професионалисти и след обществена дискусия”, каза още Корнелия Нинова.

 

Според нея правомощията на главния прокурор трябва да се ограничат, но фигурата на главния прокурор трябва да остане, защото отмяната ѝ е въпрос на Велико Народно събрание.

 

„Президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност за конституционните промени. Това категорично е въпрос на националната сигурност, защото се засяга държавното устройство. Отива на един президент, ако е истински президент, да спре да се занимава с партийно строителство и разбиване на партии и да бъде обединител.  Да ни събере и да си представи своя проект за Конституция, за който говори от 2020 г. Ние ще направим нашите предложения, да обсъдим ситуация и да излезем с решене”, призова Нинова.

 

По темата с депутатските имунитети, лидерът на БСП призова Бойко Борисов, ако е сигурен в невинността си, да си даде имунитета. „Цялата държава е заложник на неговия имунитет”, възмути се Нинова.

 

Тя посочи и че комисията по имунитети, която направиха в парламента, няма председател и не работи, като дори не може да бъде свикана. „Т.е. и този въпрос се замита. Три пъти предложихме в парламента да се реши въпроса с имунитетите и три пъти го отхвърлят. Какъв е изводът – крият се. Борисов бяга от правосъдие. Страх го е, та две не вижда.”, коментира още тя.

 

Нинова обърна внимание, че ПП-ДБ не допуснаха точката въобще да влезе в дневния ред. ред. „Дотам стигнаха в загубата на достойнство и в предателството на избирателите си, че дори не искат на Борисов да му се свали имунитета, да има честен процес и съдът да реши, не прокуратурата. Затова казвам – махната Гешев, избраха временно изпълняващ длъжността и съдебната реформа приключи”, подчерта тя.

 

Според нея този състав на Висшия съдебен съвет не трябва да избира следващия главен прокурор, защото е компрометиран.

 

„Има едно формално правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и едно истинско, което решава в парламента – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. Най-важните решения, включително за съдебната реформа, се взеха от тази тройна коалиция”, каза още Корнелия Нинова.

 

По нейните думи,  ако сблъсъците между ГЕРБ и ПП-ДБ се пренесат и към кампанията за местните избори, това ще внесе допълнително несигурност в държавата. „Ние имахме  друг модел на правителство, което щеше да внесе стабилност, но уви, те избраха това”, каза със съжаление лидерът на БСП.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *