Коя е най-самотната държава в Европа?

Поне един на всеки 10 жители на Европейския съюз е самотен през по-голямата част от времето си, показва нов доклад за самотата, поръчан от Европейската комисия.

Приблизително 13% от жителите на ЕС са отговорили, че се чувстват самотни през повечето време или през цялото време в първото общоевропейско проучване за самотата, обхванало 25 000 души, съобщава Euronews.

Проектът цели да се получи представа за „епидемията от самота“, причинена от продължителното затваряне и изолация по време на пандемията.

Според получените данни от проучването, самотата е най-разпространена в Ирландия, където приблизително 20% съобщават, че се чувстват самотни.

Най-ниски нива на самота се наблюдават в Нидерландия, Чешката република, Хърватия и Австрия с по-малко от 10% от изследваната извадка.

В България, близо 17% от хората отговарят, че се чувстват самотни през по-голямата част от времето си.

„Самотата не е само личен и индивидуален проблем“, се казва в доклада. „Тя може да попречи на социалното сближаване и трябва да се разглежда като социален проблем и да се решава като такъв“.

В доклада се отбелязва, че освен събитията в живота на човека, значителна роля за самотата играят и културните фактори.

„Благоприятното икономическо положение, както и количеството и качеството на социалните контакти, са от ключово значение за предотвратяване на самотата“, се казва още в доклада.

Интензивното използване на социалните медии също е свързано с увеличаване на самотата, а в онлайн сайтовете „липсват интимността и качеството на офлайн взаимодействията“.

Основното предизвикателство за справяне с проблема със самотата са социалната стигма и неосведомеността, като се допълва, че 57% от анкетираните не знаят за съществуването на методи и политики за намеса, се казва в заключение от доклада.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *