Кремъл: Украйна до голяма степен е демилитаризирана

Задачата за демилитаризацията на Украйна е до голяма степен изпълнена, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за RT, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Според него страната почти няма собствено оръжие и вече използва основно това, което ѝ предоставя Западът.

„Наистина Украйна беше силно милитаризирана в началото на специалната военна операция и една от задачите ни беше демилитаризацията. Фактически тази задача в голяма степен е изпълнена. Украйна използва все по-малко и по-малко свое оръжие и все повече и повече това, което ѝ доставят страните от Запада“, каза Песков.

Според него Русия е навлязла в Украйна като част от операция за защита на хората в Донбас, но сега тази специална военна операция се превръща във фактическа война със Запада. „Украйна няма суверенитет. Украйна няма нито воля, нито желание, нито възможност да заяви каквата и да било суверенна позиция. Вашингтон диктува какво трябва да прави Украйна“, казва още говорителят на руския президент.

Били ли са Русия и Украйна пред споразумение за мир?

По време на срещата си с африканските лидери, които в петък (16 юни) бяха в Киев, руският президент Владимир Путин показа проект на споразумение за мир, което е било дискутирано между представители на Русия и Украйна на няколко срещи в Беларус и Истанбул през пролетта на 2022 година.

Той не коментира защо в крайна сметка това споразумение не влиза в сила, въпреки че заяви, че договорът е парафиран от украинска страна през април 2022 година. В международните отношения парафирането показва съгласието на страните по постигнатите договорености, но не и подпис на договора, с което той влиза в сила. 

Показаното копие от приложението на договора показва обаче големи разминавания по отношение на числеността на армията и въоръжението на Украйна.  Искането на Москва е украинската армия в мирно време да бъде до 85 хил. души, докато Киев настоява за 250 хил. души. Руската страна допуска още и 342 танка на въоръжение, докато Украйна очаква армията да има на разположение 800.

Според бившия съветник на Офиса на украинския президент Олексий Арестович, който участва в тези разговори, руската страна се е отказала от повечето си искания като това руският език да бъде втори официален в страната, Украйна да запази своя неутрален статус и т.н. Първоначалното предложение на Русия е било Украйна с население над 40 млн. души да има армия от 45 хил., разказа той пред руския опозиционер Марк Фейгин.

В Беларус са разговаряли четири преговорни групи – политическа, икономическа, хуманитарна и военна. Според Арестович нивото на руските преговарящи е било ниско в йерархията. Той обаче не отговори дали Киев действително е подписал споразумението с Русия или не.

Африканската мирна инициатива – опит да бъде избегнат ареста на Путин

Единствената причина лидерите на африканските държави да се ангажират с мирен план по отношение на войната в Украйна е да бъде избегнат ареста на Владимир Путин, ако той реши да присъства на срещата на БРИКС в Южна Африка през август, смятат в Киев. По време на брифинг в украинската столица южноафриканският президент обясни, че още не е взел решение как ще действа по повод издадената заповед за арест на Путин от страна на Международния наказателен съд.

Съветникът на офиса на украинския президент Михайло Подоляк коментира, че това е била основната точка в пътната карта на африканците. Според Арестович, бидейки посредник в мирния процес, никой няма да очаква от Южна Африка да арестува руския президент.

Путин е обвинен за това, че е допуснал депортирането на хиляди украински деца в Русия.

След срещата си с южноафриканския президент Сирил Рамафоса Путин той коментира, че всичко е законно – става дума за извозването на деца от социални домове, а директорите на тези домове, са техни законни настойници и са дали съгласие за депортиране. Целта е запазването на живота и здравето на децата и ако има искане от страна на роднини, те ще бъдат върнати в Украйна, каза още Путин.

Института за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че основната цел на предложението на африканските нации е възстановяване на търговските отношения. Страните са основен пазар и за Украйна, и за Русия, а военните действия блокират нормалните доставки на хранителни продукти на континента. Военните анализатори подчертават, че в предложението на Южна Африка е записано провеждане на мирни преговори, спазвайки суверенитета и с гаранции за сигурност и за двете воюващи страни. Путин приветства „балансираните усилия“ на африканските нации, но реално не коментира нищо по тези предложения, допълват още анализаторите в своята сводка за 479-я ден от началото на войната.

Според тях това е поредната заявка на Москва за мирни преговори, но няма никакви сигнали, че руските власти действително желаят такива. Обикновено такива изявления се правят в опит да бъде ограничена подкрепата на Запада за Украйна, сочат наблюденията на ISW за последните близо година и половина. По същия начин Кремъл реагира на представения от Китай мирен план – приветства го, но без да се ангажира с нищо, и по-скоро целта е да се затвърдят връзките със страната.

Украинската контраатака продължава поне по четири направления

Украинската контраатака продължава по поне четири направления като и двете страни потвърждават за напредък на украинските сили, съобщават още от ISW. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за боеве в направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка, където са фокусирани основните усилия на руските военни, които извършват артилерийски обстрели на населените места в региона.

В Запоржка и Херсонска област руснаците са в защита и извършват въздушни удари по населени места, допълват от ВСУ в своя отчет във Facebook.

Зам.-министърът на отбраната Ана Маляр съобщи за напредък на украинската армия с 2 километра, но не уточни в кое направление.

Публикация в New York Times сочи, че в последните седмици руските военни започват да се учат от грешките си – те вече не се придвижват в големи колони, които са лесна мишена за украинците и започват да извършват разузнавателни операции с дроновете си, подобряват координацията си и въздушната поддръжка. Действително ВСУ в последните дни съобщава за множество свалени вражески разузнавателни безпилотни летателни средства, а не само бойни „Шахед“ -и.

Въпреки промяната руските военни не са по-„изобретателни“ в бойната тактика, основно защото загубиха най-опитните си военни в началото на войната, смятат обаче американски военни анализатори, цитирани от изданието.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *