ЛИБРЕТО ДАНИЕЛ ГАТАРИЧ

На 23 юни излиза от печат „Либрето“ – изкусно композиран роман, изпълнен с любопитни препратки и стилистични провокации. Роман фантазия, роман пародия, роман за човека в търсене на своята идентичност.

Авторът Даниел Гатарич пристига в София специално за премиерата на българското издание на 30 юни от 19:00 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64.

Либрето“ (превод: Ася Тихинова-Йованович, 192 стр., цена: 22 лв.) е странно съчетание между изповедно четиво и поезия в проза – истинско предизвикателство за читателя и удоволствие за любителя на сложните пътища в литературата. Сюжетът ни пренася в Испания по времето на работническите протести и борбите на Каталуния за независимост. Дамир Ромич, мигрант от Босна и Херцеговина, работи като охранител на фабрика за цигари. Влюбен е в мистериозно изчезналата Мария, във вавилонската богиня Ищар и в Моцарт. Мечтае да напише либрето за опера и живее в либретото на „Вълшебната флейта“. Мачито е негов колега и приятел, танцьор и гей, чиста и наивна душа. Злият майор е негов началник и олицетворение на злото. Докато работи, обича и мечтае, Дамир не спира да се пита – кой съм аз, какъв съм, откъде съм дошъл, какво ме чака.

Сръбският писател Даниел Гатарич e роден през 1988 г. в република Босна и Херцеговина. Завършва право, работи като юрист и е автор на два романа и две поетични сбирки. Получава награди за стихосбирката „Разглезеният Адам” и романа „Мъжеството на Зоран К.”, а през 2020 г. република Босна и Херцеговина го номинира за Европейската награда за литература за романа „Либрето”.

 

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *