Луканките у нас се правят от румънско месо

В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна.

Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение „За достъпна и качествена храна“.

В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо„, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо.

„Можем да предприемем едно действие – субсидиране на месодайното говедовъдство“, смята още Михайлов.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират.

Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи, че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство“, подчерта Караколев, цитиран от БГНЕС.

 

istock
istock

 

 

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, то ще стигне 99%, пак ще се купува и няма да се прави впечатление.

„Нашето мнение като производители е по-добре да фалират 2-3 некоректни производителя на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини“, каза още Симеон Караколев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *