Важно контролните органи да започнат да работят

В предаването „Още от деня“ по БНТ Мартин Димитров, каза че за да е успешно това правителство е важно контролните органи да бъдат избрани по друг начин и да започнат да работят. „Има и друг скандален въпрос – тръгнаха да сменят председателя на Сметната палата, при положение че на 5 човека е изтекъл мандата, а те сменят само председателя. И ситуацията изглежда така – ако някой е неудобен, него сменят, нищо че на още 5 човека е изтекъл мандатът“.

Идеята е да има орган по номинацията и да се направи оценка на всяка една институция, обясни Димитров. „Този орган по номинацията трябва да оцени ефективността на регулаторите и да каже – тук нещата не вървят. Те формално искат бързо да изберат нови ръководства. Хубаво, изтекли са мандатите. Не трябва ли по-дълга, по-публична процедура, в която да оценим какво са свършили тези хора. Второ, да има повече кандидати, да ги изслушаме. Ние сме чакали две години, сега искат да ги изберем за една седмица“.

Най-важното ни искане да направим оценка на качеството на всеки регулаторен орган, преди да говорим за нови ръководства, категоричен е Димитров.

 

Източник