Министър Кирил Вътев: Трябва да изградим заедно агрохранителна верига с участието на всички производители

Много силно ме впечатли това изложение, което показва пътя от полето до трапезата. Това е истината и това ще бъде новата политика на Министерството на земеделието и храните, защото силата тръгва от долу на горе. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването втория земеделския форум „От фермата до твоята трапезата“ в гр. Сандански.

„Трябва да изградим заедно агрохранителна верига с участието на всички производители“, каза още министърът. „Конкретно за тези, които си представят продуктите на това изложение, трябва да се погрижим да имат постоянни пазари, където да реализират своите прекрасни продукти“, добави той.

Форумът „От фермата до трапезата“ се реализира съвместно от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма, Областната дирекция „Земеделие“ – Благоевград, Югозападното държавно предприятие, общини от Югозападна България и Националното сдружение на общините в Република България.

В официалното откриване на изложението участва и кметът на гр. Сандански Атанас Стоянов и областният управител на Благоевград Стоян Христов.

В рамките на два дни повече от петдесет земеделски производители ще представят продукцията си на форума. Всички посетители ще могат да опитат и закупят местни традиционни продукти, произведени от земеделци от района.

Участие във второто издание на събитието вземат и Местните инициативни групи от Сандански, Разлог и Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово.

По време на посещението си министър Кирил Вътев проведе и работна среща с кметове, заместник-кметове и представители на местната власт на общини от региона. На срещата той постави въпроси свързани с некоректното ползване на пасища от общините, което е във вреда на българското животновъдство, Мораториумът за земеделски земи непотърсени от наследници т.нар. „бели петна“ и други актуални проблеми. Той призова между изпълнителната и местната власт да има комуникация и синхрон и заедно да се решават проблемите на българските земеделски производители и животновъди.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *