Министър Стоянов: Търговията с фалшиви стоки крие риск за живота на хората

Според министъра на вътрешните работи Калин Стоянов търговията с фалшиви стоки нанася вреди на икономиката, но също така може да бъде сериозна заплаха за живота и здравето на хората. Тя може да е риск за околната среда, посочи министърът на международна конференция по въпросите на правоприлагането в сферата на интелектуалната собственост.

Събитието е организирано от Европейската служба за интелектуална собственост (EUIPO), съвместно с Европейската комисия и Патентното ведомство на Република България. Целта му е да събере представители на европейски институции, правоприлагащи органи от държавите-членки на ЕС и частния сектор, за да обсъдят проблеми и стратегии за противодействието на престъпната дейност, засягаща правата на интелектуалната собственост. В дискусиите участват и експерти от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.Стоянов цитира данни, според които през 2021 година в рамките на ЕС са иззети 86 милиона фалшиви стоки на стойност около 1,9 млрд. евро. Това, по думите му, е ръст от 31 процента спрямо 2020 г.

Вътрешният министър посочи, че загубите се изчисляват на около 15 млрд. евро. Това е изгубен финансов ресурс, който може да бъде инвестиран в благосъстоянието на гражданите, смята Стоянов.

По думите му имитации на козметика и фармацевтични продукти, авточасти или алкохол поставят в риск живота на тези, които ги употребяват. Освен това, още по-сериозни щети може да има при фалшификацията на лекарства. При пестициди и инсектициди има опасни последици за околната  среда, напомни Стоянов.

С едно натискане на мишката продукт се озовава от един континент в друг, затова е нужен координиран трансграничен подход, каза Калин Стоянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *