Над 8 млн. туристи очакват по българското Черноморие

Над 8 млн. туристи се очаква да посетят българското Черноморие това лято. От тях – около 3,2 млн. чужденци и 5 млн. българи. Това съобщи директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред БНТ. Той съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято. „Тогава имаше голям скок в инфлацията, но нямаме основание сега да говорим за поскъпване този сезон. Затова най-умното е – придържай се към бюджета от миналата година. Можеш точно за този бюджет да получиш всичко, което си имал и миналата година. Така че всичко е въпрос на възможности – имаш пари – пръскай, ако не – прецени бюджета си“, каза той.

Според него изливането на водите от Нова Каховка в Черно море няма да предизвика влошаване на качеството на морската вода у нас. „Ние, тръгне ли сезона – или ще се появи акула в морето, или планктон, който цъфти, или някаква форма на замърсяване. Ние, в туризма, сме изключително отговорни по отношение на живота и здравето на туристите. Сигурността е приоритет номер едно, защото ако е заплашена сигурността на туристите, няма туризъм. В Черно море се вливат Дунава и още няколко големи реки. Те да не би да са пречистени – не. Това е функцията на моретата и на океаните, че тези реки, които се вливат в тях, ги пречистват“, каза той.

Значителен ръст има и в търсенето на самолетни билети като до края на годината са изкупени голяма част от пътуванията в чужбина, допълни Драганов. Около 30% са поскъпнали цените на пътуванията със самолет, заяви комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров. Според него билетите на нискотарифните компании от 10,99 евро остават в историята. Сега най-ниските цени варират между 30 и 50 евро. Това лято започва голям ремонт на Терминал 2 на летище София, който може да причини неудобства на пътуващите. Ще се подмени изцяло багажната система, гишетата ще бъдат реконструирани, ще бъдат построени нови търговски обекти. „Летището се налага да бъде ремонтирано в движение, което вероятно ще създаде неудобства, за което се извинявам. Но пък ще стане едно много по-приветливо място от това, което е в момента“, каза Росен Бъчваров. До 2030 г. трябва да е готов и Терминал 3 на летище София.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *