Най-големият дървен град изниква в Стокхолм

В стара индустриална зона в Стокхолм, изпълнена с изоставени фабрики и паркинги, предприемачи планират да построят „дървен град“ – най-голямото масово строителство от дървесина в света, включващ 30 дървени сгради, заобиколени от 25 улици.

„Искаме да покажем какво е възможно днес“, казва Аника Анес, главен изпълнителен директор на Atrium Ljungberg, компанията, стояща зад проекта. Масивната дървесина – панели и греди, изработени от наслоено дърво, и подредени едни върху други за по-голяма здравина, помага за избягването на огромния въглероден отпечатък на стандартните строителни материали като бетон и стомана. Броят на сградите, в които се използва този материал, бързо нараства, но проектите обикновено се осъществяват един по един и на различни места.

„Основната ни стратегия е да развиваме големи взаимосвързани зони“, казва Анес. „По този начин можем да създадем места, изпълнени с разнообразие, които се харесват на хората и където те искат да бъдат, а не отделни сгради.“

Проектът ще включва 7 000 нови офиса и 2 000 нови жилища, както и ресторанти и магазини. В близките райони вече има повече жилища, отколкото офиси, а като създаде нови работни места, проектът може да помогне също така да се намали пътникопотока в шведската столица.

„Стокхолм е дисбалансиран, тъй като около половината от гражданите живеят на юг от центъра, но по-голямата част от работните места са на север от центъра“, казва тя.

В района ще бъде открита нова линия на метрото, така че той ще бъде на кратко разстояние с влак от центъра на града. Идеята на проектът всъщност е да подкрепи концепцията за „15-минутен град“, която предполага хората да стигат навсякъде, където ходят в ежедневието си, в рамките на този диапазон от време с кратка разходка или пътуване с велосипед.

„Тази концепция ще създаде голяма зелена градска зона с кръгови и устойчиви принципи, вградени в цялата екосистема“, казва Анес.

Строителството с дърво има предимства не само по отношение на околната среда, включително факта, че може да бъде по-бързо и по-тихо. Има и доказателства, че животът и работата с дърво помагат за подобряване на благосъстоянието – проучвания са установили, че самото „общуване“ с материала може да намали стреса и да подобри концентрацията, акцентира още тя.

Строителството ще започне през 2025 г., а първите сгради ще бъдат завършени през 2027 г. То ще се извършва на етапи, което дава на компанията увереност, че ще усъвършенства техниките за масово строителство от дървесина в процеса на работа.

„Ще научим много повече от това, което знаем, тъй като ще го правим в такъв голям мащаб“, обобщава Анес пред Fast Company.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *