Натоварен е трафикът през прохода Петрохан след затварянето за ремонт на участък от главен път Е-79

Спирането на движението в двете посоки заради ремонт по път I-1 между Мездра и Лютидол, който е част от главен път Е-79, доведе до натоварване на трафика в прохода Петрохан, видя репортер на БТА.

Според водачи най-сериозен проблем създават товарните автомобили, които в посока София се пренасочват през Петрохан като един от възможните обходни маршрути на отсечката Мездра – Лютидол. Струпването на камиони в планинския проход, който е тесен, с много стръмни и остри завои превръща пътуването в сериозно предизвикателство, смятат пътуващи по този маршрут.

Петрохан не е път за тирове, каза за БТА Павел Любомиров, който пътува често през прохода от София за Лом. „Пътят е живописен, но тесен. Денивелацията е сериозна и на острите завои трудно се разминават дори леките автомобили. Разминаването на завой с голям товарен камион е трудно. А тировете се движат по няколко един след друг, с много малка дистанция помежду си. Изключително натоварващо е. Трябва да си много внимателен, да се пазиш както от камионите, които често навлизат в твоето платно, защото трудно вземат завоя, така и да внимаваш да не излезеш от пътя, защото след мантинелата е пропаст. Тези проблеми няма да ги има, когато се изгради тунелът през Петрохан, посочи  Павел Любомиров.

Съгласно постоянната организация за движение, преминаването на моторни превозни средства над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан не е разрешено. След началото на ремонта на участъка от Мездра до Лютидол въведената временна организация за движение предвижда шофьорите на камиони над 3,5 т, пътуващи в посока София, да могат да преминават и по път II-81 Монтана – София, през проход Петрохан – до въвеждане на зимното поддържане на пътя.

Временната организация за движение е в сила от 10 юни, когато започват строителните дейности по международния път Е – 79 между Мездра и село Лютидол. Поради сложността на строителните работи, отсечката ще бъде затворена за движение до края на годината, а трафикът е пренасочен по обходни маршрути, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проектът за модернизация на първокласния път между Ботевград и Мездра предвижда изграждането на четири ленти с разделителна ивица и обходни трасета извън населените места за транзитния трафик.

Сложността на строителните дейности по 12 -километровия участък между Мездра и Лютидол, които включват взривяване и обрушване на скатове, както и работа на пътното платно, налага пълно затваряне на отсечката.

Движението в района се очаква да бъде възстановено през декември тази година. Осигурени са четири обходни маршрута. От АПИ призовават водачите на превозни средства да шофират с повишено внимание, да спазват ограниченията и поставената сигнализация, както и необходимата дистанция.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *