НСИ: Приходите на хотелиерите скочили с 40% през април

Приходите на хотелиерите от нощувки през април са достигнали 76,7 млн. лв., или с 37,3% повече в сравнение с април 2022 г. Чуждите граждани са платили с 39,9% повече, а българските – с 35,7%, съобщи Националният статистически институт. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през април 2023 г. надхвърля 1 млн. или с 16,3% повече в сравнение със същия месец на предходната година. В Златни пясъци персоналът е повече от туристите – Икономика

В началото на летния туристически сезон се оказва, че курортът „Златни пясъци“ е изключително празен въпреки прогнозите на бившия екип от служебното правителство на Министерството на туризма за добро лято, предаде „TravelNews“. По плажовете и улиците има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията.

„За съжаление е такава реалната ситуация. Сезонът в „Златни пясъци“ и въобще по Северното Черноморие ще бъде много къс заради липсата на германските туристи, които традиционно пълниха крилата извън пилотите юли и август“, коментира Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“ и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Германският пазар, който преди пандемията беше най-големият за българския туризъм и съответно и за „Златни пясъци“, ще се възстанови най-трудно. От една страна се страхуват заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Българското Черноморие, обясни Щерев.

Това потвърди и Емилия Костадинова, управител на хотел в Златни пясъци. „Невероятният сезон, какъвто прогнозират от Министерството на туризма и някои експерти, не се покрива с реалната ситуация. Сезонът върви бавно и мъчително. Проблемът е всеобщ заради липсата на германските туристи, като всички страдат и ще затънем финансово“, каза Костадинова. Според нея на моменти персоналът надвишава броя на гостите в хотела. Тя подчерта, че в една лодка са хотелиери, ресторантьори, транспортни фирми, заведения, магазини и концесионери на плажове. „България сме с най-ниските цени за лятна почивка в Европа и пак нямаме туристи, обясни тя. Всички хотели в „Златни пясъци“ са пуснали специални оферти, но не влизат резервации.

По думите на Костадинова спадът на германския пазар продължава да е 50% спрямо преди пандемията. Българските и румънските туристи не могат да спасят сезона, защото идват основно за дълги уикенди. През останалата част от седмицата хотелите са празни.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *