Петър Витанов: Очакваме България и Румъния да влязат в Шенген есента или началото на 2024 г.

 Не е добър сигнал да предоставим избора на нов български еврокомисар в ръцете на ЕК. Много по-добре щеше да бъде да излъчим единна кандидатура. Все пак не е прецедент да се излъчват две кандидатури – имаше такъв случай с Ирландия. Относно ресора също смятам, че трябваше да го договорим. Познавам и Илиана Иванова, и Даниел Лорер. Според мен по-избираемата кандидатура е на Илиана Иванова. Не за друго, а защото отговоря на изискванията на ЕК – да е жена, член е на ЕНП, идва от партията, от която беше и предишния еврокомисар. За мен по-логично е да се одобри кандидатурата на ГЕРБ, за да няма едно преяждане с власт. ПП също така не са се явявали и на евроизбори, а не спечелиха и последните парламентарни избори.

Това каза в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS евродепутатът Петър Витанов.

„Днес четох в Euractiv, че България с голяма вероятност ще влезе в Шенген. Това се дължи на редица фактори, но основният е приемането на механизъм за разследване на главния прокурор. Сега вече Нидерландия ще оттегли своите претенции и се надявам, че в края на годината или началото на другата България и Румъния ще влязат в шенгенското пространство“, добави той.

„Относно Република Северна Македония (РСМ) трябва да убедим нашите партньори, че ние не поставяме нови условия. Немският интерес включва разрешаване на този проблем възможно най-бързо и РСМ да стане член на ЕС. Според мен този натиск и решението на немския Бундестаг е затова – да се даде някаква надежда на страните от Западните Балкани и там да не се възцарява евроскептицизъм. Аз разбирам този немски интерес, но това не означава, че го подкрепям. Ние имам български национален интерес. РСМ не спира с провокациите и тормоза спрямо гражданите с българско самосъзнание. Всички български евродепутати правим всичко възможно да обясним проблемите на нашите европейски семейства. Някъде нещата стават по-лесно, някъде по-трудно, но даваме абсолютно всичко от себе си, за да се отрази българската позиция“, категоричен бе Петър Витанов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *