По-нисък ДДС на храните в Испания, докато цените не стигнат предишните нива

Испания ще поддържа по-нисък ДДС на храните, докато цените не се възстановят на предишните нива.

Първият вицепремиер и министър на икономиката в испанското правителство Надя Калвиньо каза, че изпълнителната власт проучва внимателно дали да разшири списъка на хранителните стоки, който са с намалено ДДС. Целта е да се поддържа умерена инфлация и да се облекчат финансово домакинствата.

„Намаляването на ДДС върху хранителните стоки ще се запази, докато нямаме адекватно ниво на цените в тази област, предвид влиянието им върху бюджета на испанските семейства“, каза Калвиньо. Тя уточни, че един от основните приоритети на правителството е да поддържа пътя към умерена инфлация и по-ниски цени.

Според Националния статистически институт на страната инфлацията за месец май е спаднала до 3,2%, а през миналото лято, когато цените бяха най-високи, тя се движеше около 10 на сто.

„Сега анализираме различните мерки, които се прилагат у нас, за да видим кои от тях трябва да бъдат удължени след края на месец юни и от кои вече няма смисъл“, каза министър Калвиньо. Пред журналисти тя обясни, че „цената на електроенергията вече се е възстановила на нивата от преди пандемията от Covid 19“, на горивата също, и че цената на храната е „най-важното предизвикателство“ в момента за правителството, не само заради влиянието ѝ върху инфлацията, но и защото “ представлява значителен разход за испанските семейства“.

Информацията е на БНР

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *