ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета с втория мандат

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС обявиха на съвместен брифинг в парламента състава на проектокабинета в рамките на втория мандат.
Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков, съобщава БТА.
Предложеният Министерски съвет е в състав: 
Николай Денков – ротационен министър-председател за първите девет месеца
Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца
Асен Василев – вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите
Калин Стоянов – министър на вътрешните работи
Тодор Тагарев – министър на отбраната
Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка
Румен Радев – министър на енергетиката
Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството
Кирил Вътев – министър на земеделието и храните
Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията
Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа
Иванка Шалапатова – министър на труда и социална политика
Атанас Славов – министър на правосъдието
Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката
Кръстю Кръстев – министър на културата
Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията
Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването
Зарица Динкова – министър на туризма
Александър Йоловски – министър на електронното управление
Димитър Илиев – министър на младежта и спорта

Ето и основните приоритети в програма им, по които имат взаимно разбиране и съгласие:

–  приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане

– прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка, отваряне и споделяне на данните и от публичния сектор

– гарантиране на високо ефективни качествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са лесно достъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж

– ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда, стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента

– изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации, създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори и преговори за това как би трябвало да осигурим мнозинство за осъществяване на конституционната реформа“. Това заяви в НС кандидатът за ротационен премиер от ПП-ДБ Николай Денков. „Много пъти е ставало дума, че само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес“, добави той, цитиран от БТА.

Денков благодари на журналистите и българската общественост за търпението, затова, че е трябвало да завършат този процес на преговори.

„Ние заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите“.

Това се казва в обща декларация на двамата номинирани за ротационни премиери Мария Габриел и Николай Денков, която беше прочетена пред медиите в Народното събрание от Габриел. „Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България“, заяви тя.

„Силното и ефективно държавно управление е немислимо без професионална, ефективна и отлично подготвена публична администрация“, се посочва още в декларацията.

В понеделник (5 юни) държавният глава Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще се случи в 11:00 часа на „Дондуков“ 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *