Прекратиха процедурата по първото предложение за освобождаването на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Така остава за обсъждане по същество само второто предложение.

Вносителите оттеглиха първото предложение, като се мотивираха с постановление на прокурор в Софийска градска прокуратура. То установява, че няма данни за намеса и въздействие върху разследващите на взрива срещу автомобил, в който се е возил главният прокурор на 1 май, а израелският експерт не е допускан до мястото, на което се провеждат следствените действия.

Процедурата бе открита по предложение на шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Тази сутрин изненадващо шестимата магистрати, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си на заседанието на ВСС. Кадровиците не обявиха мотивите си за това, коментираха само, че оттеглят предложението, след като са се запознали с всички събрани до момента доказателства по случая, предава БНТ.

Иван Гешев призова кадровиците да не нарушават правилата и конституцията. Той каза, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата.

Съветът трябваше да обсъди по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата.

Пленумът на ВСС разглежда второто искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици „политически боклук“. Кадровиците решиха да изслушат Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба, както и Борислав Сарафов, директор на НСлС.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *