При бързите кредити масово има нелоялни търговски практики

Фирмите за бързи кредити масово използват нелоялни търговски практики, телекомите пък искат необосновано високи такси. Това са част от нарушенията, зесечени при провреките от Комисията за защита на потребителите (КЗП), стана ясно думите на нейния председател Стоил Алипиев пред БНР.

Започнахме кампания по преглед на общите условия на фирмите за бързи кредити и анализ на това доколко са защитени правата на потребителите. Според предварителните анализи в около 90% от случаите те използват нелоялни търговски практики. Започваме проверките на място, за да установим с документи и да може КЗП да се произнесе, отбеляза Стоил Алипиев. По думите му потребителят трябва да има възможност да взима по-информирани решения. Информацията трябва да му се предлага по по-разбираем начин, така че да е напълно наясно като взема определена сума на кредит какво точно ще върне реално. „Започваме проверки, които ще доведат до реални санкции“, категоричен бе председателят на КЗП.

Алипиев каза, че е приключил и прегледа на общите условия на телекомите. Изпратили сме предписанията за това кои от клаузите сме счели за неравноправни, посочи той и добави, че са предписали да се промени искане на суми, обвързани не с конкретното плащане, необосновано високи неустойки, такси, които не са длъжни потребителите да плащат. По думите му предприсанията са изпратени до търговците, за да ги премахнат, те са ги приели и голяма част от тях вече са променени.

„Продължаваме с направените констатации. Вече над 200 решения са взети от комисията и са издадени забранителни актове за прилагане на нелоялна търговска практика. Предполагам, че до 15 юли ще сме успели да приключим с разглеждането на всички казуси и очакваме всички заповеди, които сме издали, да влязат в съдебна фаза“, коментира той относно проверките. По думите му санкциите зависят от конкретния случай. Най-високата санкция за нелоялна търговска практика е до 50 000 лв., която, според него, е крайно недостатъчна и несъразмерна спрямо колективната щета, която нанасят търговците по този начин.

„Около 300 ще бъдат заповедите, които ще бъдат издадени като краен резултат в следствие на тази кампания за забрана на използване на нелоялна търговска практика. Тук става въпрос не само за санкциите, които ще претърпят търговците, тук става въпрос и за тяхната търговска репутация и това как тези заповеди ще рефлектират спрямо тяхното поведение спрямо потребителите. Административните производства някой път приключват и в рамките на 2 години, някой път са и по-бързи – не мога да прогнозирам“, коментира той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *