Равни обувки, рокля, очила: Авиокомпания с пробив в стила на стюардесите

Край с високите токчета.

Австралийската авиокомпания Qantas публикува нови насоки за служителите си относно облеклото и стила на униформата, съобщава CNN.

Отсега нататък персоналът, включително кабинен екипаж, може да носи дълга коса (на нисък кок или конска опашка), да се гримира или не по свое желание, да носи очила вместо контактни лещи (при условие че са с прозрачни стъкла), както и равни обувки.

„Актуализацията не променя униформата ни, а модернизира начина, по който служителите я носят, в съответствие с обратната връзка и променящите се очаквания на клиентите“, се казва в изявление на представител на Qantas. Указанията се прилагат и за нискотарифната авиокомпания Jetstar на компанията.

По-рано бяха в сила отделни правила за служителите мъже и жени. Сега има един набор от изисквания за всички.

„Униформите ни са символ на нашата емблематична марка и нашите служители са горди да ги носят. Модата се променя, както и нашите стилови насоки през годините“, се казва още в изявлението на компанията.

„Гордеем се с нашето многообразие и освен, че ще осъвременим насоките си, тези промени ще направят носенето на униформите по-удобно и практично за всички наши служители, включително тези с различен тип от стандартната фигура и тази от различни културни среди.“

Все пак има някои неща, които няма да се променят. Членовете на екипажа, които изберат да са облечени с рокля или пола, ще трябва да носят чорапогащи. Татуировки също не трябва да се виждат.

Qantas е една от авиокомпаниите, които през последните години решиха да преразгледат правилата за облекло на служителите си.

Миналата година Virgin Atlantic се отказа от специфичните за мъжете и жените указания, като дебютира с полово неутрални униформи, проектирани от Vivienne Westwood.

Целта на униформите беше да позволят на служителите „да прегърнат своята индивидуалност и да бъдат истинската си същност на работното място“, се казва в изявление на Virgin.

През 2022 г. British Airways обяви, че ще позволи на всички членове на кабинния екипаж да носят грим, пиърсинг, бижута и лак за нокти. „Гордеем се с всички наши колеги в British Airways и сме ангажирани с приобщаваща работна среда“, заяви тогава представител на авиокомпанията пред CNN.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *