Римини е перфектната дестинация за туристите от САЩ. Но не и за италианците

Регионът Емилия-Романя е синоним на истинското значение на израза Долче Вита – наслада от живота, обилно поляна с качествено вино, божествено вкусна храна, красиви хора и бързи коли.

Долче вита може да се усети още в момента, в който се озовете на някой от плажовете по километричната пясъчна ивица, пише CNBC.

Ще видите безкрайна редица от морски барове, където хиляди летовници се носят на вълната на удоволствието с шприцове „Аперол“, коктейли „Негрони“ и италианско просеко с ягоди за 5 евро на чаша.

След това е ред на храната, която превръща този регион в една от европейските гурме столици.

Парма, Модена, Болоня, Равена и Римини – всеки със свой емблематичен местен продукт и паста в безкрайни разновидности, но най-вече талиатели, тортелини и лазаня, които се приготвят на ръка, няма как да оставят апетита ви безпристрастен.

Това е и индустриалното сърце на Италия, където се произвеждат Ферари, Мазерати и Ламборджини.

Далеч от огромните предприятия, ежедневието на плажа минава лежерно, но под ритъма на наложени от десетилетия правила. Шезлонгите и чадърите винаги са в спретнати редици, близо три дузини, всички номерирани, които се простират до самото море и на почти четвърт миля от улицата.

Адриатическо море е това, заради което всички идват.

То няма тюркоазените води на Средиземно, но този минус се компенсира от температурата, спокойствието и достъпността до тези невероятни плажове (летището на Болоня е на по-малко от час път).

Италианската ривиера, както още наричат крайбрежната ивица на Емилия-Ромяна е магнит за милиони туристи от цял свят. И макар че французите и германците са най-голямата група чуждестранни посетители, американците правят нещо, което техните европейски братя не могат: дават много добри бакшиши.

За американците Европа и по-малките градове на Италия в частност, са много изгодни. Дори днес, когато едно евро е приблизително 1,07 долара, континентът продължава да е дестинация за перфектната икономична ваканция, отбелязва CNBC.

В разгара на летния сезон цените ще се вдигнат, но в момента можете резервирате прилична хотелска стая на пешеходно разстояние от плажа в Римини за 100-200 евро.

В известния Гранд хотел Римини, построен през 1908 г. и обект на няколко филма на Фелини, можете да се забавлявате край басейна или на частния плаж за 200-400 долара на вечер, в зависимост от деня от седмицата.

В шикозните ресторанти на плажа може да вечеряте паста за 12 евро и основни ястия като пилешко или морски дарове за 15 до 22 евро. Това са местата от висок клас.

За американците това е супер изгодна сделка, но за повечето италианци тези цени са абсолютно недостъпни.

„Бизнесът е добър в четвъртък, петък и събота, но толкова много зависи от туристите“, споделят управителите на заведения и ресторанти. Проблемът според тях е, че Долче вита става все по-недостъпен за обикновените италианци.

Средната заплата в Италия през 2021 г. е около 29 000 евро според статистиката на ОИСР, което е под средната за Европейския съюз, която е около 33 000 евро, допълва CNBC.

За италианците обаче, истинският ад се нарича данъци.

Те са високи. Много високи. И са три вида: национален подоходен данък (включително 9,2% вноска за социално осигуряване), регионални данъци и общински данъци. Ставката на данъка върху доходите е прогресивна: Най-високата е 43% – по-висока от средната за Европа от 38%.

Ако един италианец плаща всичките си данъци, той може да внесе над половината от дохода си на държавата, пресмятат местните жители. Нищо чудно, че толкова много заплати се плащат под масата. Италия е известна с черната си икономика.

Проблемът е в това с какво се живее.

Наемите в Римини са 550-650 евро на месец за малък апартамент с една спалня. Това е около 40% от заплатата на служител в сектора на обслужването.

Не е чудно, че 62% от младите италианци (25-29 г.) все още живеят с родителите си. Още по-малко чудно е, че дори чиния паста за 12 евро може бъде екстравагантен лукс, освен ако не сте заможен турист.

Не е изненада и това, че бизнесът все повече разчита на германци, британци и американци.  „За американците Италия е прекрасна, но за един италианец да посети Америка е невъзможно“, признават в Римини.

Животът е станал достатъчно труден, така че много млади италианци напускат Италия в търсене на възможности зад граница. Статистиката показва, че пет милиона италианци с днешна дата живеят в чужбина.

На фона на ниските заплати, високите данъци и растящите цени, има нещо, което остава непроменено и това е визитната картичка на Италия – Долче вита. Слънцето, виното, храната и невероятните хора са там и ви очакват – с усмивки, настроение и много любов, въпреки всички трудности по пътя им.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *