Русия е разположила ядрени оръжия в Беларус, потвърди Путин

Русия вече е разположила първата партида тактически ядрени оръжия в Беларус. Това заяви президентът Владимир Путин в реч на икономически форум, цитиран от BBC. Той уточни, че оръжията ще бъдат използвани само ако територията или държавата на Русия са застрашени.

Засега правителството на САЩ твърди, че няма индикации, че Кремъл планира да използва ядрени оръжия, за да атакува Украйна.

„Не виждаме никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след коментарите на Путин.

Беларус е ключов руски съюзник и послужи като отправна точка за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година, допълва BBC.Тактическите ядрени бойни глави са с по-малка мощност от голяма част от останалия ядрен арсенал на Русия. Путин заяви, че прехвърлянето ще приключи до края на лятото.

Отговаряйки на въпроси след речта си на Международния икономически форум в Санкт Петербург, президентът на Русия заяви, че целта на този ход е „сдържане“ и напомняне на всеки, който „мисли да ни нанесе стратегическо поражение“. На въпрос на модератора на форума относно възможността за използване на тези оръжия, той отговори:

„Защо трябва да заплашваме целия свят? Вече казах, че използването на крайни мерки е възможно в случай, че има опасност за руската държавност“.

Руският лидер трябва да се срещне с африканските лидери в Санкт Петербург, след като те посетиха Киев в петък като част от мирна инициатива, която представят на двете страни. Докато те бяха в града обаче, той беше подложен на руска ракетна атака.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса призова двете страни към деескалация и преговори за мир.

„Дойдохме тук, за да изслушаме и да признаем какво е преживял народът на Украйна“, заяви той.

Киев няма да започне преговори с Москва, докато тя все още е окупирала украинска територия, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Путин също повтори твърдението си, че Украйна няма никакъв шанс да успее в продължаващата си контраофанзива. Според него украинската армия е изчерпала собственото си военно оборудване и скоро ще използва оборудване, дарено от Запада.

„Не може да се воюва дълго така“, каза той и предупреди, че всички американски изтребители F16, предоставени на Украйна, „ще изгорят, няма съмнение в това“.

Руският лидер засегна и икономически теми, като заяви, че западните санкции срещу Русия не са успели да я изолират, а са довели до разширяване на търговията ѝ с „пазарите на бъдещето“.

Путин похвали новите сделки с държави от Азия, Близкия изток и Латинска Америка – наричайки ги „надеждни, отговорни партньори“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *