Сам Алтман призова за международно регулиране на изкуствения интелект

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман използва високопоставеното си посещение в Южна Корея, за да призове за координирано международно регулиране на генеративния изкуствен интелект – технологията, която е в основата на известния чатбот ChatGPT, съобщи CNN.

„Тези системи стават много, много мощни, това изисква специална загриженост и има глобално въздействие. Така че изисква и глобално сътрудничество“, заяви Алтман на събитие в Сеул, преди срещата си с южнокорейския президент.

Визитата в Сеул последва посещението му в Индия, където той се срещна с министър-председателя Нарендра Моди и обсъди „как страната може да се възползва“ от AI.

Алтман обясни, че неговата загриженост не е „нашата неспособност да се адаптираме, а скоростта, с която всичко това може да се случи“.

„Ако изучавате историята на технологичните революции, изглежда, че приблизително за две поколения можем да се адаптираме към почти всяко количество промени на пазара на труда. Но ако всичко това се случи за 10 години, това ще е ново предизвикателство“, обясни той.

През последните месеци правителствата са подложени на натиск за създаване на регулация на AI.

Миналия месец високопоставени представители на САЩ и Европа се срещнаха в Швеция, за да обсъдят надзора на изкуствения интелект, където се ангажираха да помогнат за създаването на доброволни кодекси за поведение, според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Reuters.

В Китай властите също ще „инициират регулиране“, според Илон Мъск, който се позова на срещи с висши държавни служители по време на пътуването си до Китай миналата седмица.

ChatGPT, който може да се справя с безброй задачи, включително да отговаря на запитвания и да пише есета, вече накара много компании да преосмислят начина, по който хората трябва да работят.

През март разработчикът му OpenAI представи по-усъвършенствана версия на софтуера, който стои зад бота, GPT-4, показвайки как той може да опрости кодирането, да помогне за създаването на уебсайтове и да преминава изпити с високи оценки.

Възходът на изкуствения интелект накара икономистите да предупредят за мащабна промяна на пазара на труда.

Според оценките на Goldman Sachs до 300 милиона работни места на пълно работно време могат да бъдат автоматизирани от генеративния изкуствен интелект.

Според доклад на Световния икономически форум от април само през следващите 5 години могат да изчезнат около 14 милиона позиции. Счита се, че някои работници с бели якички са особено застрашени, като служителите в администрацията и адвокатите се очаква да бъдат най-засегнати.

 

Магнатът от Силициевата долина е на вихрена международна обиколка тази седмица, включваща посещения в Израел и Обединените арабски емирства, както и в Индия и Южна Корея, допълва CNN.

Сам Алтман е един от стотиците водещи експерти, които неотдавна предупредиха за риска от изчезване на човечеството заради AI, като заявиха, че намаляването на тази възможност „трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война“.

„Мисля, че това, което наистина ще се случи, не е, че никой от нас няма да има работа, а че ще имаме различни видове работа, които може да не приличат много на днешните работни места“, каза Алтман на събитие, организирано от SoftBank (SFTBF). „И когато след 100 години хората погледнат назад към нас сега, ще си кажат: „Уау, не мога да повярвам, че са живели по този начин“.

Подобно на други експерти, Алтман подчерта, че технологията ще отвори и повече възможности по отношение на работните места и индустриите, „които не са били възможни преди“. Запитан от член на аудиторията как студентите трябва да планират да „оцелеят“ в епохата на изкуствения интелект, той отговори, че „въпросът не е в оцеляването“.

„Вие сте на път да навлезете в, според мен, най-голямата златна епоха на човешките възможности, технологично развитие, икономически растеж. Способността да научавате бързо нови неща, да се адаптирате към тях и да еволюирате в технологията – това са умения, които според мен ще бъдат много възнаградени.“, убеден е директорът на OpenAI.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *