Съюзът на артистите притеснен от фалити, готвят седмица без култура

От Съюза на артистите в България се притесняват от фалити в културните институти. Причината – информацията, която се появи в медийното пространство в подготвения Закон за Националния бюджет, в който бюджетът на Министерство на културата е орязан с близо 40 млн. лв. Съсловните организации настояват за възстановяване на предвидените средства към бюджета към Министерство на културата в перо издръжка, и приемане на ПМС за увеличаване на субсидията от страна на Министерски съвет.

На пресконференция в БТА председателят на Съюза на артистите в България и известен актьор Христо Мутафчиев заяви, че ако ротационното правителство бъде избран, то ще бъде натоварено с много тежка задача. Депутатите ще трябва да отделят и 1% от БВП за сектор „Култура“, настоя Мутафчиев и добави, че липсата на този процент води до немарливост и непукизъм по места за хората, които се занимават с изкуство.

Той даде пример, че през 2020 г. приносът от културата е 5.6% в БВП, а през 2021 г. – приносът е 6%. За сметка на това сектор „Култура“ получава 0.5% от БВП, недоволен е Христо Мутафчиев. Той ще иска новата изпълнителна власт да промени начинът, по който се финансират сценичните изкуства.

Ако при създаването на бюджета тези искания не бъдат удовлетворени, през октомври 2023 г. ще бъдат предприети конкретни действия като: една седмица без културни събития в България, в това число театрални спектакли, музикални спектакли, концерти, затворени галерии, музеи и читалища, библиотеки.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *