Съюзът на съдиите с остра позиция срещу назначаването на Борислав Сарафов

Съюзът на съдиите в България излезе с остра позиция по отношение назначаването на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. Тази сутрин в официално становище организацията призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор.

Съдиите определят избора на Сарафов като „поредно срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт“.

Те допълват, че изборът на изпълняващ функциите на главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

„През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата.

При горепосочената фактическа обстановка Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано“, посочват от Съюза на съдиите.
„По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от01.05.2023г. досега – множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност“, гласи още позицията.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *