С вкус на къри, с аромат на кокос и канела

Още една екзотична спирка за кулинарните галактически стопаджии ще има вече в центъра на София. Ресторантът, който разказва вкусни приказки от Шри Ланка, отвори врати на ул. Стефан Караджа, точно срещу Сатирата, и носи не по-малко екзотичното име rCurry. Европейският тренд за цейлонски ястия се настани и в нашата столица.

Идеята. Тя е донякъде импулсивна, но и не чак паднала от небето – собствениците са хора, които обичат да се хранят здравословно, а кухнята на островната държава се оказва точно такава – балансирана, лека, изобилстваща от билки и подправки. Цветна. Пикантна не само на вкус.

Менюто. Скариди с кокосово къри, пилешко къри, грах къри, червена леща къри, свинско къри – палитрата е пъстра, обединяващата съставка „ къри“ всъщност е микс от подправки, смлени на прах( кориандър, чили, куркума, чесън, джинджифил…). Шри Ланка е известна с подправките си, ако не знаете. А онези, които знаят, са наясно, че ястията са доволно хот и няма как да минете без чаша традиционен чай с цвят на индиго, предлаган в rCurry като дайджестив.

От ресторанта са улеснили избора с обединяванетто на отделните ястия в четири менюта – месно, рибно, веган и комбо, а черните бургери със скариди са провокативно предизвикателство за любопитните небца на клиентите. Професионализмът на екипа на rCurry гарантира не само отличен вкус, но и качествени съставки при приготвянето – кокосовото масло например е предпочитана мазнина в кухнята на всеки здравословен маниак.

А ако се съди по някои от гостите на откриването – актьорът Владо Пенев, Трайчо Трайков, Мари Константин, Симона Кръстева, Диана Митева, почетния консул на Шри Ланка, нотариуси, банкери – то новата пъстра кулинарна спирка rCurry се очаква да има също толкова пъстра дружина от почитатели. Мястото никак не е за пренебрегване – в сърцето на града, но тихо и някак встрани от интензивния хорски поток.

Интериорът на rCurry е продължение на желанието на собствениците да сътворят пространство не само за сетивата, но и за душата, което да се отличава със своята балансираност – топли земни тонове, приглушена светлина, красива музика…Съдейки по емоцията, която те връхлита още на прага на rCurry, усилията им без съмнение са успешни. Освен за спокойна среща с приятели, тук е особено комфортно за малки семейни и фирмени партита. От ресторанта с радост ще съдействат на всяка идея за социален хепънинг .

Автор: Мирослава Цанева