С 16 ГЛАСА „ЗА“ ВСС РЕШИ ДА ОСВОБОДИ ИВАН ГЕШЕВ КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана с решение на Висшия съдебен съвет, взето на заседание в понеделник.

В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май.

Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1. На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е „ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание“.

Иван Гешев е един от главните прокурори, стояли в центъра на някои от най-шумните скандали с политически привкус. Роден през 70-а година в община Мирково, Софийско. Работил е последователно като полицейски инспектор, следовател и прокурор.

Завършил е Висшия институт на МВР, където придобива и юридическа правоспособност. Бил е лейтенант, помощник следовател и следовател. През 2006 г. става обвинител в Софийската районна прокуратура, а след това е командирован в градската. Десет години по-късно е избран от ВСС за шеф на Специализираната прокуратура.

Две години по-късно става заместник-главен прокурор. През юли 2019 е номиниран от всички 11 прокурори в Съвета, без да има конкурент и като единствена кандидатура за главен прокурор. Това е съпроводено от протести и контрапротести.

Малко след заемането на поста, Гешев иска от Конституционния съд тълкуване на текста, засягащ имунитета на президента Румен Радев. Месеци по-късно прокуратурата и Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влизат в Президентството. Целта е претърсване на кабинети на служители от администрацията на държавния глава. Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са задържани по подозрения, че са участвали в престъпен сговор с цел търговия с влияние. Акцията на „Дондуков” 2 е и един от поводите за протести в страната и чужбина с искане за оставката на обвинител номер 1.

С идването на новата власт оставката на Гешев беше искана все по-настоятелно. Поетапно беше закрита Спецпрокуратура, а Бюрото за защита на свидетели прехвърлено от главния прокурор към правосъдния министър.

Последва опит за предсрочно освобождаване на Гешев през лятото на миналата година. Висшият съдебен съвет обедини сигналите на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, а равносметката – искането беше отхвърлено с 16 на 2 гласа.

На 1 май тази година до кортежа на Гешев избухна взрив. Последваха трусове както в съдебната система, така и в политическите среди. Гешев заяви, че е бил заплашен да подаде оставката си и демонстративно я скъса пред медиите.

Прокурорските среди се разделиха. Част от членовете на ВСС поискаха предсрочното освобождаване на обвинител номер 1, а прокуратурата поиска имунитета на няколко депутати. Сред тях – и Бойко Борисов.

Дни преди отстраняването му главният прокурор сезира Конституционния съд с няколко въпроса, свързани с легитимността на ВСС. Гешев атакува и механизма за разследване на главния прокурор.

 

Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *