Omega по следите на фалшив часовник за $3 млн.

Швейцарският производител на луксозни часовници Omega заяви, че е станал жертва на „организирана престъпна дейност“, като твърди, че трима негови бивши служители са признали, че са работили с посредници за продажбата на фалшив часовник Speedmaster за около 3,4 млн. долара.

Часовникът е закупен от Omega за 3,115 млн. швейцарски франка – 25 пъти повече от горната прогнозна цена, на търг на Phillips в Женева през ноември 2021 г., разказва CNN.

В официално заявление до медията компанията отбелязва, че е възнамерявала да изложи часовника в музея си в Швейцария. Той е бил определен от високопоставени служители като „рядък и изключителен часовник, който би бил абсолютно задължителен за колекциите на OMEGA“.

Смята се, че експонатът е ръчен хронограф от неръждаема стомана от 1957 г. и е описан от Phillips като един от „първите и най-колекционирани модели Speedmaster“.

По-късно обаче се оказа, че часовникът, закупен с помощта на „посредници“, всъщност е „Франкенщайн“ – неавтентичен, съставен от „предимно автентични компоненти на OMEGA“, потвърди за CNN Джовани Алегре, старши мениджър комуникации в Omega.

„OMEGA и Phillips са станали съвместни жертви на организирана престъпна дейност, включваща продажбата на този конкретен часовник на търг“, се казва още в изявлението.

„В момента този часовник е ключово доказателство в продължаващото разследване, което трябва да доведе до разкриване и на продавача. Силно завишеното наддаване е извършено чрез посредници, което е позволило на замесените да съберат и разпределят печалбите, генерирани от продажбата.“, заявяват още от компанията.

Те твърдят, че трима бивши служители „са признали за случилото се, когато са изправени пред вътрешно разследване на OMEGA, което е в ход и продължава. OMEGA повдига наказателни обвинения срещу всички замесени.“

Говорител на Phillips заяви пред CNN, че аукционната къща е „най-загрижена да открие, че въпреки ангажимента към високите стандарти Phillips и OMEGA, те са станали жертви на организирана престъпна дейност, свързана с Omega Speedmaster Ref. 2915-1, който беше продаден на търг през ноември 2021 г.

„Очакваме с нетърпение да видим резултатите от констатациите на OMEGA и разбира се, ще окажем пълно съдействие на властите при всяко разследване или съдебно преследване на извършителите“, допълват от Phillips.

Часовниците Speedmaster на Omega имат забележителна история: През 1969 г. хронографът Speedmaster става първият часовник, носен на Луната – той е увековечен на изключително популярната снимка на космонавта Бъз Олдрин.

Райън Рейнолдс, Джордж Клуни и Рори Макилрой също са били заснемани от медиите с часовници Speedmaster.

 

 

Източник