Токът за бита почти няма да поскъпне заради „Марица-изток 2“

Цената на тока ще се повиши до малко над 4% заради включването на държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“ в микса на регулирания пазар. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който говори пред журналисти след участието си във форум.

Първоначалната прогноза на регулатора беше за скок на цената от 3,6%, но заповед на бившия служебен енергиен министър Росен Христов за включването на ТЕЦ-а в микса наложи сметките за новия регулаторен период да бъдат направени наново. Така, според КЕВР, допълнителното поскъпване за битовите потребители ще е 0,4 – 0,5%. За подобно увеличение говореше и Христов, когато беше обвинен от КЕВР, че заради неговата заповед ценат ана тока ще скочи.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период – от 1 юли тази година до 30 юни следващата година – ще се запазят, коментира още председателят на КЕВР. Иванов уточни, че цената за новия регулаторен период от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. ще бъде окончателно определена на 30 юни, когато на закрито заседание КЕВР ще приеме своето решение.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *