Унгария: Сделката на ЕС за реформата на бежанската система е неприемлива

Унгария определи като „неприемливо“ споразумението на Европейския съюз за преразглеждане на правилата на блока относно държавите-членки, които приемат търсещи убежище и мигранти.

„Брюксел злоупотребява с властта си. Те искат със сила да преместят мигрантите в Унгария. Това е неприемливо, те искат със сила да превърнат Унгария в страна на мигранти“, написа в Twitter говорителят на правителството Золтан Ковач, цитирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

Късно снощи държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на правилата на блока за по-справедливо разпределение на приема на търсещите убежище и мигрантите, припомня БГНЕС.

Швеция, която е ротационен председател на блока, обяви успеха след напрегнат ден на преговори между министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

Предложението призовава за задължителна помощ между страните от ЕС, но с възможност това да става по един от двата начина.

Приоритетът е страните от ЕС да си поделят приемането на търсещите убежище, като поемат много от тези, които пристигат в държавите от външния край на блока, главно Гърция и Италия.

В споразумението се казва, че от държавите, които откажат да приемат мигранти, ще се изисква да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

Полша и Унгария гласуваха против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха.

Предварителното споразумение открива пътя за преговори с Европейския парламент за законодателство, което може да бъде прието преди европейските избори през юни следващата година.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *