Хиляди българи получиха обаждания за мнима покупка

В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от непозната жена, представяща се за Наталия. Обикновено тя им задава въпроса от къде са.

Какво се крие зад мистериозното обаждане – маркетингова цел или измама? Темата в „Здравей, България” коментира бившият началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел”, категоричен е експертът. По думите му поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия, предвид настъпващите местни избори.

Как мамят хора с инвестиции в криптовалути

Колев е категоричен, че подобен акт е законен и заветното „Да” не може да бъде използвано злонамерено като потвърждение на различни операции.

 

istock
istock

 

Експертът по киберсигурност обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава Европол. Ще бъдат усложнени кибератаките”, подчерта Явор Колев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *