Ще имаме американски 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй

„Уестингхаус Електрик“ подписа ключов договор с АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“ за потенциално изграждане на реактор с технология AP1000, той е за предварителни инженерни дейности  за изграждане на нов реактор с технологията AP1000® на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от американската компания.

През настоящия месец стартира изпълнението на договора, който включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000® и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ инфраструктура.

„Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в „Уестингхаус“. „Бихме искали да благодарим на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и доказала се в реална експлоатация технология. Поздравяваме „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ за техния добре обмислен подход към най-правилното изпълнение на проекта, което ще осигури максимална локализация на дейностите по проекта.“

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000® в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000®.

Към този момент на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP–1000. През декември 2022 г. „Уестингхаус“ подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, като доставките ще стартират през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на американската компания във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. Като допълнение към вече изградените два реактора с технологията AP10000® на площадката Vogtle в Джорджия, САЩ, изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 в момента поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, и в момента се изграждат шест нови реактора в Китай. Наскоро Полша също избра технологията AP1000® за своята програма за ядрена енергия, а други девет реактора се планира да бъдат изградени за Украйна. Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *