Ще има ли промяна в приема в детските градини

Родители организираха протест пред Столична община заради липсата на достатъчно места в държавните детски градини и ясли в София.

Те се оплакват и срещу дискриминационни практики, чрез които се трупат точки за прием в детските заведения.

Протестът се проведе под надслов „Равни права за всички деца“.
„Дискримиционно е, че децата ни трябва да бъдат разигравани на лотарии. Точкуването е проблем, няма точка за райониране за най-близката детска градина, цялата система трябва да бъде преработена“, заяви в „Денят започва“ Красимира Мегданска-Пенчева, родител.

„Неприетите деца в детските градини и ясли за тази година са около 8000, около 1000 от тях са в задължителна училищна възраст над 4 години, има още няколко класирания и тяхната брой ще бъде чувствително по-малка“, допълни Диян Стаматов, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

istock
istock

 

По думите му проблемът може да бъде решен единствено чрез изграждането на нови детски градини и разширяването на съществуващите, създаване на по-съвременна инфраструктура.

„До края на годината ще бъдат изградени и пуснати в експлоатация 17 сгради, което са още 2000 места“, каза още Диян Стаматов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *