Ще паднат ли цените на имотите

Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната. За първите три месеца на 2023 г. намалението е над 36 процента спрямо последното тримесечие на миналата година. Голямата разлика е в резултат на купуваните жилища от украински граждани в края на 2022 г., съобщи Николай Стоянов, мениджър на екип „Централен” в голяма агенция за недвижими имоти.

Според него спад на сделките има в цялата страна. По думите му, един от факторите за отдръпването на купувачите досега е бил фактът, че нямаме редовно правителство, което поражда чувство за несигурност. За охлаждането на имотния пазар са допринесли инфлацията и страхът на хората, че се очаква покачване на лихвите по ипотечни кредити, обясни още експертът.

Той успокои, че в България не се очаква ръст на лихвите както в някои други европейски страни, тъй като българите държат много пари от спестявания в банките, като посочи, че привлеченият ресурс е над 70 млрд. лева.

Стоянов прогнозира обаче, че очакваното понижение на цените на имотите няма да се случи заради поскъпването на строителните материали. През последните години, особено след пандемията, се търсят по-големи жилища, след необходимостта за пространство за работа от вкъщи, каза още той.

 

istock
istock

 

Стоянов очаква през второто полугодие предлагането на имоти да се увеличи и да се обърне досегашната тенденция – търсенето да е по-голямо. Според него хората, които са закупили имоти, за да опазят парите си от инфлацията, ще започнат да ги продават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *