Флоренция иска да забрани наемите през Airbnb в историческия център

Флоренция иска да забрани краткосрочното отдаване под наем от платформи като Airbnb в историческия център на града, за да освободи повече жилища за местните хора, съобщава Reuters.

Дарио Нардела, кмет на една от най-популярните туристически дестинации в Италия, заяви, градът ще се стреми да наложи нови правила на местно ниво. Той определя проектите за национални планове за регулиране на сектора на недвижими имоти като разочароващи.

В предложението на Нардела, наречено „да спасим историческите центрове“, кметът планира да блокира сключването на нови договори за краткосрочно отдаване под наем и да предложи данъчни облекчения, за да насърчи дългосрочните форми на пребиваване.

Нардела е член на лявоцентристката Демократическа партия, която е част от опозицията на национално ниво, отбелязва Reuters.

Както и в други европейски страни, смесицата от ниски заплати, недостиг на имоти, краткосрочни ваканционни наеми и висока инфлация доведоха до жилищна криза, като в Италия най-силно са засегнати хората с ниски доходи и студентите.

Италианските медии съобщават, че правителството на Джорджа Мелони работи по законопроект, който изисква всеки жилищен имот, отдаван под наем на туристи, да има национален идентификационен код, за да се улесни проследяването и регулирането на целия процес.

Тези, които не спазват изискванията, рискуват да бъдат санкционирани с глоба до 5000 евро, допълва Reuters.

Освен това властите в най-посещаваните от туристи градове ще имат право да налагат минимален престой от две нощувки в техните исторически центрове.

Airbnb не коментира веднага инициативата на Флоренция, но  лаконично заяви, че иска да види „ясни и прости национални правила“ в Италия.

„Обезпокоени сме, че предложенията относно престоя от една нощ нарушават законите на ЕС и националните закони и очакваме да работим с правителството, за да обсъдим алтернативни начини за развитие“, заявиха от платформата за краткосрочни наеми.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *