AI създаде „Невъзможната статуя“, вдъхновена от гении на скулптурата

„Невъзможната статуя“ се нарича първата в света скулптура, създадена изцяло от изкуствен интелект.

Творбата обединява стиловете на петима гении на скулптурното изкуство, сред които Микеланджело, Роден и Такамура.

Историческият екип „обединява сили“ с помощта на инженери и три софтуерни програми за изкуствен интелект в Швеция, съобщи Euronews.

Произведението на изкуството от неръждаема стомана е високо 150 см и тежи 500 кг.

„Това е истинска статуя, създадена от петима различни майстори, които никога не биха могли да си сътрудничат в реалния живот“, казва Паулина Лунде, говорител на шведската машиностроителна група Sandvik, която е използвала изкуствен интелект за създаването на произведението на изкуството.

Как е възможно AI да създаде скулптура?

Инженерите на Sandvik обучават изкуствения интелект, като му предоставят множество изображения на скулптури, създадени от петимата художници.

Идеята е да се създаде смесица от стилове на петима прочути скулптори, всеки от които е оставил своя отпечатък в своята епоха: Микеланджело (Италия, 1475-1564 г.), Огюст Роден (Франция, 1840-1917 г.), Кете Колвиц (Германия, 1867-1945 г.), Котаро Такамура (Япония, 1883-1956 г.) и Огъста Савидж (САЩ, 1892-1962 г.).

Изкуственият интелект предлага няколко двуизмерни изображения, които според него отразяват основните аспекти на всеки от художниците. Най-добрите изображения са включени в 3D моделирането.

След това компанията старателно тества производствения процес в поредица от цифрови симулации, като намалява наполовина количеството стомана. Изработената статуя се 17 отделни стоманени парчета и се различава от цифровия дизайн с по-малко от 0,03 мм, обяснява dailyscandinavian.

Разтърсвайки традиционните представи за творчество и изкуство, статуята изобразява андрогин, чиято долна половина на тялото е покрита с плат, а в едната си ръка държи бронзов глобус, изобразяващ планетата Земя.

Посетителите могат да забележат мускулестото тяло, вдъхновено от Микеланджело и ръката, държаща земното кълбо, вдъхновена от Такамура.

„Нещо в нея ме кара да чувствам, че това не е направено от човешко същество“, казва пред AFP Юлия Олдериус, отговаряща за разработването на концепцията в музея.

Въпреки че този проект е насочен към изкуството, производствените методи, използвани при създаването на „Невъзможната статуя“, се различават от всички други задачи досега, казва Надин Крауелс, президент на Sandvik Machining Solutions, пред dailyscandinavian.

„Не мисля, че може да се определи какво е изкуство. От публиката зависи да реши. Не мисля, че трябва да се страхувате от това, което AI прави с творчеството или концепциите, или изкуството и дизайна. Просто смятам, че трябва да се адаптирате към едно ново бъдеще, в което технологията е част от начина, по който създаваме концепции и изкуство.“, допълва Олдериус.

Статуята е изложена в Националния музей на науката и технологиите в Стокхолм.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *