OMV откри огромни залежи на нефт и газ в Южна Румъния, само на няколко километра от България

Румънската петролна и газова група OMV Petrom, контролирана мажоритарно от австрийската OMV, е открила нови находища на суров петрол и природен газ в Румъния. Според компанията залежите се равняват на около три четвърти от общото ѝ производство през 2022 г., пише Economic.bg.

Това е най-голямото откритие на суров петрол, което OMV Petrom прави от десетилетия, се казва в съобщението.

Откритите находища заедно съдържат повече от 30 милиона барела петролен еквивалент, което съответства на около три четвърти от производството на OMV Petrom през 2022 г. Проучвателното сондиране и тестване на тези три сондажа бяха извършени от юни 2022 г. до април 2023 г. Компанията инвестира около 20 милиона евро“, се казва в съобщението.

Откритията са в три области, като най-голямата е в района на Вергулеаса, който е близо до съществуващо производство, част от стратегия за проучване на близка инфраструктура, която вече е налице.

В изследователската зона „Вергулеаса“, в района на Олтения, компанията е идентифицирала запаси от суров петрол, възлизащи общо на приблизително 20 милиона барела. То е в непосредствена близост до друга зона, която предлага синергии, които ще помогнат за по-бързото стартиране на производството. Находището се намира близо до поречието на река Дунав в Южна Румъния и само на няколко километра северно от българския град Тутракан.

Друго откритие е направено в периметъра за проучване на блок „Търговище“, където са идентифицирани запаси от суров петрол в приблизително количество от 6 милиона барела. Проучвателните дейности се проведоха през април 2023 г. и се подготвят тези, които предхождат експлоатационното развитие, пише OMV.

Направено е и трето откритие в периметъра за проучване на Târgu Jiu и са идентифицирани ресурси на природен газ от 7 милиона барела, което се равнява на почти една трета от производството на природен газ в Румъния през 2022 г. Вторият сондаж вече е планиран за следващата година и подготовката за свързване са в ход.

Всички открития са резултат от стратегията за проучване на компанията, фокусирана върху възможности в близост до съществуващи находища, което улеснява бързото разработване, свързване и ранно производство на новооткрити ресурси“.

„Новите открития ще допринесат за намаляване на спада на нашето производство и за непрекъснатостта на доставките на основни продукти за икономиката“, каза Кристиан Хубати, член на борда на компанията, отговарящ за проучването и производството.

Находката идва, докато компанията се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям офшорен газов проект в Черно море заедно с държавния производител на газ Romgaz, пише Reuters.

OMV Petrom заяви, че очаква решение около средата на тази година за газовия проект Neptun Deep, който се оценява на около 4 милиарда евро. Плановете за развитие на проекта преди това бяха забавени от данъци и регулации, въведени без предизвестие.

През май румънските законодатели промениха закона, за да наложат допълнителен данък върху рафинирания суров петрол, който се прилага за OMV Petrom.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *