Архитект: Сградите на бъдещето – леки конструкции от прозрачно дърво и регенериращ се бетон

Тенденциите в интериорния дизайн и архитектурата и строителството са свързани с употребата на все повече екологични материали, като прозрачно баусово дърво, тапети с интегрирани растения, пространства, които са по-просторни и могат лесно да се преустройват в такива с по-голям брой стаи или допълнителен офис. Това прогнозира в предаването „Футуризъм“ по Bloomberg TV Bulgaria архитект Трифон Пеев, съосновател и управляващ директор на 3Arch Design.

Той обясни, че в строителството ще навлязат все повече олекотени материали, направени от бетон с армировка от въглеродни нишки, коноп или рециклирани материали, а в бъдеще ще има регенериращ се бетон и прозрачни слънчеви панели.

„Все повече хора търсят естествени материали, които да ги свързват с природата, като корковите настилки или естественият скандинавски мъх. Той придава уют на помещенията и се използва като естествен влагоизмервател – ако влажността е по-ниска, той става по-твърд, а ако е по-висока, той абсорбира част от нея“, разкри тенденциите в избора на материали архитектът.

Трифон Пеев посочи, че все повече внимание се обръща на комфорта и здравословния начин на живот чрез по-големи пространства, повече тераси и по-голям двор с хубава гледка.

Що се отнася до най-новите технологии в сектора, той разказа, че се разработват различни видове бетон, тъй като това е вторият най-използван материал в света след водата. „В две от тях са биобетонът, който съдържа специални бактерии, желатин и пясък, както и регенериращият се бетон. Засега това е само разработка, но той би могъл сам да запълва образувала се пукнатина, а в бъдеще и цялостно да се използва за ремонт на повредени бетонови настилки“, коментира архитектът.

По думите му друга търсена технология е свързана с контрола на светлината в сградите. Тя вече се постига чрез специални електрохроматични фолиа, които могат да се затъмняват чрез електричество, както и стъклопакети пълни със специален газ, който пък може да контролира температурата в помещенията.

Какви още технологии използват хората, за да направят помещенията по-приятни за обитаване и по-адаптивни към своите нужди? В предаването може да научите и за нов метод, който може да лекува пълна цветна слепота, филтър, който засича вирусни частици в реално време, първият двуизмерен чип в света, каква е целта на космическата мисия на Индия до Луната и още теми от науката.

Вижте цялото интервю във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *